Ittál? Az autód nem fogja engedni, hogy vezess!

Indításgátló alkoholszonda. Intelligens sebességszabályozó. A sofőr figyelmetlenségét érzékelő figyelmeztető rendszer. Vészfékjelzés. Tolatóradar. Fekete doboz. Ezek azok a kötelező alapfelszereltségek, amelyek nélkül 2024 júliusától már nem állítható forgalomba új jármű Európában.


Bár elsőre megugorhatatlan feladatnak tűnik az új EU-s jogszabály betartása, a gyártók már jó ideje készülnek az új biztonságtechnikai elemek legyártására és beszerelésére. Ha az elmúlt években vettünk gyárból kiguruló új autót, észrevehettük, hogy a fenti elemek közül akár már több is rendelkezésünkre állt.

Mivel már eléggé elterjedtek ezek a technologiák, a teljes alapfelszereltséggel érkező járművek árában sem érzékelhetjük majd, hogy sokkal drágábbak lennének az elmúlt időszakban érkező új modelleknél.

Indításgátló alkoholszonda?

A július 7-től életbe lépő alapfelszereltségek közül talán legtöbbünknek a beépített alkoholszonda szúr szemet.

A zéró toleranciát alkalmazó országokban – köztük Magyarországon is – hamarosan bevezethetik azt a gátló funkciót, amely nem engedi beindítani az autót, ha a beépített szonda azt mutatja ki, hogy a sofőr alkoholt fogyasztott.

Ugyanakkor ennek a rendszert egyelőre nem kötelező beépíteni, csak annak előkészítését, hangsúlyozta a Portfóliónak Kövesdán Balázs, az ALD Automotive | LeasePlan kereskedelmi igazgató helyettese.

Eseményadat-rögzítő?

A legfontosabb újdonságnak azonban egyértelműen a fekete dobozt mondhatjuk, amely képes adatok rögzíteni, továbbá tárolni, így megőrizve egy baleset során a gépjármű által mérhető adatokat. Emellett időjárás-előrejelzést, aktuális útinfókat, vagy akár vészhelyzeti hívást is kérhetünk majd a beépített rendszertől.

A modern technológiákat előíró rendelkezés mögött leginkább a közlekedés biztonságának növelése, a gyalogosok, a biciklisek és a sofőrők védelme áll.

Ne hagyd ki!