Ráfaraghatsz a biztosítónál, ha hagytad lerohadni az autód
Fotó:123RF

Ráfaraghatsz a biztosítónál, ha hagytad lerohadni az autód

Elhanyagolt műszaki állapotú járművel közlekedni veszélyes, ráadásul baleset okozásakor a biztosítók kártérítésére sem feltétlenül lehet számítani.


Balesetnél a kötelező és casco biztosító is figyelembe veszi a jármű műszaki állapotát. Ha a vizsgálat azt tárja föl, hogy az autó elhanyagolt műszaki állapotban volt és ez idézte elő a balesetet, akkor a kgfb törvény alapján a kgfb biztosító visszkeresettel élhet az okozó felé – azaz a károsultnak kifizetett kártérítési összeget, vagy annak jelentős részét behajthatja a baleset okozóján. A casco biztosító pedig ugyanilyen elhanyagolt műszaki állapot esetén mentesülhet a kárfizetési kötelezettség alól, vagyis elutasíthatja a kártérítési igényt, írja a CLB blog.

Mi számít elhanyagolt műszaki állapotnak?

Lényegében az, ha olyan műszaki hibából következett be a baleset, ami miatt a jármű a műszaki vizsgán se menne át:

  • futómű hiba,
  • kopott gömbcsukló,
  • kormánymű meghibásodása,
  • elégtelen fék,
  • az engedélyezettnél nagyobb mértékű gumiabroncs-kopás.

Műszaki vizsga

Valószínűleg sokan nem tartják észben, mikor kell legközelebb műszaki vizsgára vinniük az autójukat, hiszen a forgalmi engedélyben könnyen meg tudják nézni. A lényeg:

  • új autó esetén a műszaki vizsga 4 évig érvényes, ezután kétévente kell megújítani,
  • használt autó esetén: ha az első használatba vétel évét követő három naptári éven belül viszi a tulajdonosa vizsgáztatni, akkor 3 évig érvényes, utána szintén kétévente kell megújítani.

A műszaki vizsgán a felmerülő hibákat háromkategóriába sorolják: kisebb hibáknál a jármű még átmegy a vizsgán, komolyabb hibáknál a jármű forgalmi engedélyét azonban csak 2 hónappal hosszabbítják meg, ezután újra kell vizsgáznia. A legsúlyosabb, veszélyes hibák esetén pedig a jármű nem megy át a vizsgán – ezeket a súlyos hibákat veszik figyelembe a biztosítók is.

Járványhelyzet

A jelenlegi járványhelyzetben fontos tudnivaló, hogy a veszélyhelyzet idején lejárt műszaki vizsgák érvényességét meghosszabbították a veszélyhelyzet lejártát követő 60. napig, tehát ennyi idő van pótolni. Azonban, ha a járművel balesetet okoznak, a biztosítók ugyanúgy vizsgálni fogják a műszaki állapotát, és az elhanyagolt állapot visszkeresetet (kgfb) vagy elutasítást (casco) eredményezhet, ezért nem javasolt a vizsga halasztása. Természetesen a műszaki vizsgáknál rendszeresebb időközönként célszerű átnézetni és karbantartani a járművet.


Ne hagyd ki!