Elhanyagolt műszaki állapotú járművel közlekedni veszélyes, ráadásul baleset okozásakor a biztosítók kártérítésére sem feltétlenül lehet számítani.


Balesetnél a kötelező és casco biztosító is figyelembe veszi a jármű műszaki állapotát. Ha a vizsgálat azt tárja föl, hogy az autó elhanyagolt műszaki állapotban volt és ez idézte elő a balesetet, akkor a kgfb törvény alapján a kgfb biztosító visszkeresettel élhet az okozó felé – azaz a károsultnak kifizetett kártérítési összeget, vagy annak jelentős részét behajthatja a baleset okozóján. A casco biztosító pedig ugyanilyen elhanyagolt műszaki állapot esetén mentesülhet a kárfizetési kötelezettség alól, vagyis elutasíthatja a kártérítési igényt, írja a CLB blog.

Mi számít elhanyagolt műszaki állapotnak?

Lényegében az, ha olyan műszaki hibából következett be a baleset, ami miatt a jármű a műszaki vizsgán se menne át:

  • futómű hiba,
  • kopott gömbcsukló,
  • kormánymű meghibásodása,
  • elégtelen fék,
  • az engedélyezettnél nagyobb mértékű gumiabroncs-kopás.

Műszaki vizsga

Valószínűleg sokan nem tartják észben, mikor kell legközelebb műszaki vizsgára vinniük az autójukat, hiszen a forgalmi engedélyben könnyen meg tudják nézni. A lényeg:

  • új autó esetén a műszaki vizsga 4 évig érvényes, ezután kétévente kell megújítani,
  • használt autó esetén: ha az első használatba vétel évét követő három naptári éven belül viszi a tulajdonosa vizsgáztatni, akkor 3 évig érvényes, utána szintén kétévente kell megújítani.

A műszaki vizsgán a felmerülő hibákat háromkategóriába sorolják: kisebb hibáknál a jármű még átmegy a vizsgán, komolyabb hibáknál a jármű forgalmi engedélyét azonban csak 2 hónappal hosszabbítják meg, ezután újra kell vizsgáznia. A legsúlyosabb, veszélyes hibák esetén pedig a jármű nem megy át a vizsgán – ezeket a súlyos hibákat veszik figyelembe a biztosítók is.

Járványhelyzet

A jelenlegi járványhelyzetben fontos tudnivaló, hogy a veszélyhelyzet idején lejárt műszaki vizsgák érvényességét meghosszabbították a veszélyhelyzet lejártát követő 60. napig, tehát ennyi idő van pótolni. Azonban, ha a járművel balesetet okoznak, a biztosítók ugyanúgy vizsgálni fogják a műszaki állapotát, és az elhanyagolt állapot visszkeresetet (kgfb) vagy elutasítást (casco) eredményezhet, ezért nem javasolt a vizsga halasztása. Természetesen a műszaki vizsgáknál rendszeresebb időközönként célszerű átnézetni és karbantartani a járművet.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

A karrier 6 szintje, mérd be, hol tartasz most

Ahány ember, annyi pályív. Ideális esetben az idő múlásával mindenki nagyobb feladatokat és több felelősséget vállal magára, folyamatosan fejlődik, lépked felfelé a ranglétrán. Gary Burnison üzleti tanácsadó 6 szintet határozott meg a karrierépítésben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hasznos a Facebook új „minitévéje”, de tévézésre alkalmatlan

A Facebook 2018-ban dobta piacra első igazi, saját gyártású okoseszközét, a Portal-t. A videóhívásokra fejlesztett készülék bevált, a vállalat most egyből két új masinát mutatott be.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A cégóriás autókat és rengeteg pénzt adott a beoltott dolgozóinak

Az Amazon egyelőre nem követeli meg a dolgozóitól, hogy oltassák be magukat, de minden követ megmozgat, hogy minél több alkalmazottja felvegye a koronavírus elleni vakcinát. Ennek érdekében nagyszabású „ösztönzőprogramot" indított.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!