Rengeteg autót kell műszaki vizsgára vinni, nem bírják a terhelést a vizsgaállomások
Fotó: Shutterstock

Autóklub: lehetetlen ennyi kocsit határidőre levizsgáztatni

Kevesebb mint egy hónap alatt majdnem egymillió autót kell levizsgáztatni, június végén ugyanis lejár a járványügyi veszélyhelyzet miatt meghirdetett moratórium. Az Autóklub képviselője az Inforádiónak nyilatkozott, mérsékelten derűlátóan.


Ez lehetetlen feladat, de a vizsgaállomások mindent megtesznek

– mondta Sipka Gábor, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese. A rendőrség már hónapok óta figyelmezteti a lakosságot, hogy mindenki vizsgáztassa le az autóját, sokan mégiscsak most jelentkeznek.

"Hosszabbított nyitvatartással, extra műszakkal készülünk. Negyvennégy vizsgaponton vizsgáztatunk országszerte, elég nagy leterheltséget jelent a kollégáknak, de mindent megteszünk természetesen, hogy ki tudjuk szolgálni az ügyfeleket, más kérdés, hogy kilencszáz-valahányezer a lejárt műszaki vizsgával futó autók száma, ezt egyszerre kezelni nagyon nehéz lesz", jegyezte meg Sipka Gábor.

A vizsga sok autó esetében nem lesz sem olcsó, sem rövid, mert a koronavírus járvány alatt számos tulajdonos elhanyagolta a kocsiját – tette hozzá. ét éve futnak az úton olyan gépjárművek, amelyek elkerülték a műszaki vizsgáztatást, ezáltal pedig az ellenőrzést és adott esetben a vizsgára való felkészítést is, amiből következően eléggé nehezen elfogadható műszaki állapotú autók közlekednek az útjainkon. Ez veszélyes és sajnálatos. Az a véleményem, hogy egy felelős gépjárművezető nemcsak azért megy gépkocsijával a szervizbe vagy műszaki vizsgára, mert kötelező és lejárt a moratórium

mondta a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese.

Sipka Gábor a lehetetlennel határos feladatnak tartja, hogy 1400 állomáson kevesebb mint egy hónap alatt majdnem egymillió autót levizsgáztassanak, ezért szerinte könnyen lehet, hogy júliusban a megfelelő papírok hiányában sokan nem használhatják majd a járművüket – vagy ha megteszik, akkor súlyos bírságot kockáztatnak


Ne hagyd ki!