Öregszik a magyar gépkocsipark
Fotó: Shutterstock

A magyarok felének van erősen kamaszkorú autója

A magyar autótulajdonosok 51 százaléka használ 16 éves vagy annál is öregebb autót, amelyet 1 és 3 millió forint közötti összegért vásárolt. A gépjárművek átlagos kora Magyarországon 14,5 év - közölte a Használtautó.hu a GKID kutatóval szeptemberben készített online reprezentatív felmérése alapján.


A válaszok alapján az átlagos hazai autótulajdonos évente 50 és 250 ezer forint közötti összeget költ karbantartásra, miközben minimum 5 évet vár a cserével, és jellemzően 3,8 millió forintot költene egy összegben egy legfeljebb 8 éves, benzines vagy dízeles használt autóra. A meglévő gépkocsit 65 százalékuk belföldön és használtan vásárolta, 22 százalék vette újonnan.

A felmérés szerint a saját autóval rendelkezők leginkább benzines gépjárművet használnak, a hibrid hajtásúak aránya 6 százalékra tehető. A közlekedési lehetőségek közül legtöbben tömegközlekedésre váltanának, de a válaszadók a rövidebb távokat akár gyalog vagy kerékpárral is szívesen megtennék - írják a közleményben.

A megkérdezettek 10 százaléka tervez egy éven belül gépkocsit vásárolni. Ezen válaszadói kör 10 százaléka új, 72 százaléka használt, 16 százaléka pedig új vagy használt személygépjármű vásárlását tervezi.A vásárlást tervezők nagy része az 1-3 millió forintos kategóriában keres autót, míg az átlagos vételár várhatóan 3,8 millió forint körül alakul, legnagyobb értékben a 60 év felettiek és a budapestiek fognak gépjárművet venni - derült ki a felmérésből. Az autóval rendelkezők 82 százaléka minimum 5 évet vár a gépjármű cseréjével, a többség 5-10 évente váltja le a használt gépjárművét - közölte a Használtautó.hu


Ne hagyd ki!