Drámaian visszaesett az új autók piaca Oroszországban
Fotó: meowKa / Shutterstock.com

Hatszor annyi új kocsit vettek, mint nálunk, de ott ez dráma

Több évtizedes mélypontra, 626 300 darabra zuhant az értékesített új autók száma Oroszországban tavaly, éves összehasonlításban 58 százalékkal csökkent az új gépjárművek forgalma. A magyar piacon tavaly valamivel több mint 110 ezer új gépkocsit helyeztek forgalomba. Százezerre kerekítve a különbség hatszoros.


Az Avtostat orosz elemző intézet előzetes adatai szerint decemberben éves összevetésben 58 százalékkal, 56 745-re csökkent az értékesítés, ami 10 százalékkal haladja meg a novemberi számokat.A kínai és orosz márkák adták az új személygépkocsi eladások több mint 70 százalékát az év utolsó hónapjában.


A teljes piac több mint 60 százaléka öt márkára korlátozódott, a Ladára (19,6 ezer darab), és négy kínai gyártó termékére: Chery (7,8 ezer darab), Geely (4,5 ezer darab), Haval (4,4 ezer darab). A havi értékesítési adatokból kiderült, hogy az ukrajnai háború miatt Oroszországból kivonuló nyugati cégek által hagyott űrt az ázsiai ország gyártói töltötték be. Az év első 10 hónapjában Oroszország volt a kínai autók hatodik legnagyobb exportpiaca.

Oroszországban az autóeladásokat tekintve a legjobb év 2012 volt, akkor csaknem 3 millió új autó talált vevőre. Az országot súőjtó nemzetközi szankciók és a gazdasági visszaesés miatt az autópiaci forgalom 2012 és 2016 között csaknem ötven százalékkal esett vissza.2019-ben 1,759 milliót, 2020-ban 1,6 milliónál is kevesebb új autót értékesítettek az Oroszországban tevékenykedő európai vállalatot tömörítő AEB adatai szerint.


Magyarországon 2022-ben 111 524 darab új személygépjárművet helyeztek forgalomba, 8,5 százalékkal kevesebbet 2021-hez képest - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE). A nagyhaszonjárműveknél és a motorkerékpároknál, valamint az elektromos és a hibrid autóknál viszont bővült a piac.

Ne hagyd ki!