A Suzuki logója egy márkakereskedés falán, a gyártó belép a repülő autók piacára

Nagy bejelentés: a Suzuki belép a repülő autók piacára

A Suzuki Motor japán autógyártó bejelentette, megállapodást kötött a „repülő autókat” gyártó SkyDrive vállalattal – írja a Reuters.


Különleges együttműködés

Az új szerződés értelmében a két vállalat elektromos, függőleges fel- és leszállásra képes repülőgépek kutatásában, fejlesztésében és marketingjében fog együttműködni. Közös közleményükben kifejtették, új piacok nyitásán is dolgoznak, kezdetben Indiára összpontosítva, ahol a Suzuki jelenleg az autópiac közel felét uralja.

A japán márka a napokban egy 104,4 milliárd rúpiás, átszámítva nagyjából 458,6 milliárd forintos beruházást is beharangozott, amelyből elektromos autó- és akkumulátor gyárakat tervez építeni Indiában.

A társaságok nem hozták nyilvánosságra megállapodásuk anyagi részleteit, illetve egyelőre semmilyen gyártási ütemtervet és célt sem vázoltak fel.

Komoly tervek

A tokiói székhelyű SkyDrive-ot 2018-ban alapították, részvényesei között olyan nagy cégek találhatók, mint az Itochu kereskedőház, a NEC technológiai cég és az Eneos Holdings energiavállalat.

Weboldala szerint 2020-ban összesen 5,1 milliárd jen (14,2 milliárd forint) kockázati tőkét vont be.

A SkyDrive jelenleg egy kompakt, kétüléses elektromos meghajtású repülő autón dolgozik. A közleményben nem tértek ki arra, hogy a Suzuki betársul-e az említett jármű fejlesztésébe.

A teherszállító drónokat is fejlesztő cég célja, hogy 2025-ben „repülő autó szolgáltatást" indítson Oszakában. Az időzítés nem véletlen, ebben az évben a japán város ad otthont világkiállításnak.

A partnerség a Suzuki számára azt jelenti, hogy az autók, motorkerékpárok és csónakmotorok után repülő autókkal bővül mobilitási üzletága.

Ne hagyd ki!