A budapesti sárga taxisok árat emelnének, de a kormányrendelet ezt nem teszi lehetővé
Fotó: Shutterstock

Tarifaemelés helyett két bizottságot kapnak a taxisok

A taxis szervezetek szerint minimum 18 százalékos azonnali tarifaemelés lenne indokolt, ám a főváros vezetése szerint a veszélyhelyzeti jogszabály nem teszi lehetővé semmilyen, önkormányzat által meghatározott díj emelését - írja a Világgazdaság.


Vita van, de két bizottság is lesz

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke a lapnak elmondta, hogy a hivatkozott kormányrendelet jogértelmezésében vita van a felek között, ezért indítványozták, hogy kérjenek közösen állásfoglalást a kormányhivataltól. Jelezte, hogy január 1-jéig nem lát esélyt a tarifakorrekcióra (a jelenlegi állás szerint addig van érvényben a járványügyi veszélyhelyzet, a szerk.), de addig is a felek létrehoznak két munkabizottságot, amelyeknek a részletek pontos kidolgozása lesz a feladatuk.

Most akkor 18 vagy 30?

A fővárosi vezetőknek átadtak egy háttéranyagot, amely évekre visszamenően tartalmazza a taxisok költségeinek változását, és amely alapján minimum 18 százalékos tarifaemelést tartanak indokoltnak. Megjegyezzük, Metál Zoltán egy hónappal ezelőtt országosan még 30 százalékos emelést tartott indokoltnak. Akkori számításai szerint az elmúlt öt évben 18 százalékkal, 278-ról 322-re nőtt a mindent egybevetett, országos átlagos kilométerár a taxisoknál, az üzemanyag-átlagár mindeközben 29 százalékkal emelkedett (az elmúlt egy évben pedig csak 6 százalékkal nőttek a kilométerdíjak, de a benzin 22-vel). A taxisoknak a különbözet mellett a növekvő fenntartási költségekkel, illetve az ötévenkénti autócserével is meg kell küzdeniük, ezen pedig a koronavírus-járvány okozta keresletcsökkenés sem segített. A tankolás jelenleg egy taxis költségeinek egyötödét teszi ki.

Mindenki hallgat

A Világgazdaság megkeresésére a főváros megerősítette azt az álláspontját, hogy a hatályos kormányrendelet értelmében semmilyen, önkormányzat által meghatározott díj nem emelhető. Hozzátették, hogy a városvezetés és a taxis szervezetek között a díjemelésről szóló tárgyalások folyamatban vannak, csak azok lezárultával tájékoztatnak majd az eredményekről.


Ne hagyd ki!