Drága a benzin, árat emelnének a taxisok

30 százalékkal emelnék a mostani 700 forintos alapdíjat, a 300 forintos kilométerárat és a 75 forint per perces várakozási idő költségeit a fővárosi taxisok, írja a Világgazdaság. A lapnak a Taxis Szövetséget vezető Metál Zoltán nyilatkozott, aki szerint az elszálló üzemanyagárak tovább növelik a taxisok költségeit.


Így nőttek az árak és a költségek

Az elmúlt öt évben 18 százalékkal, 278-ról 322-re nőtt a mindent egybevetett, országos átlagos kilométerár a taxisoknál, az üzemanyag-átlagár mindeközben 29 százalékkal emelkedett (az elmúlt egy évben pedig csak 6 százalékkal nőttek a kilométerdíjak, de a benzin 22-vel). A taxisoknak e különbözet mellett a növekvő fenntartási költségekkel, illetve az ötévenkénti autócserével is meg kell küzdeniük, ezen pedig a koronavírus-járvány okozta keresletcsökkenés sem segített. A tankolás jelenleg egy taxis költségeinek egyötödét teszi ki.

A rendszer jó, csak a tarifák...

Metál szerint a jelenlegi, 2018 óta alkalmazott tarifarendszer egyszerű, az utasok szeretik, és nem lenne értelme hozzányúlni, de javaslatot fognak tenni az áremelésre. Szerinte – lévén az üzemeltetési költségek itthon nyugati árszinten vannak – egyébként a kétszeres kilométerdíj-emelés sem lenne túlzó.

A járvány kezdete óta a visszaeső forgalom miatt mintegy kétezer taxis tűnt el Budapesten. A buszsofőrnek, fuvarozónak állt taxisok zöme eddig nem tért vissza a szakmába. Sokszor ugyanis családbarát időbeosztással akár a többszörösét is megkeresik korábbi bevételeiknek, ráadásul nem kell új autóra vagy lejáró taxisengedélyre költeniük.


The Conversation

Friss

A Magyarországon is termesztett spirulin alga biotrágyázásra is alkalmas lehet.
Forrás: Shutterstock

Magyar földbe magyar alga, ettől nő a magyar alma!

A műtrágya algával való helyettesítését javasolják kutatók. A megoldás Magyarországon sem elvetendő, hiszen modern algaüzemünk már létezik Szeged térségében. Különösen a mostani műtrágya-válság miatt lehet megfontolandó a felvetés.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Elgázolt vaddisznó teteme hever az út szélén
Fotó: Shutterstock

Kátyú, kő, vaddisznó? Így védekezhetsz az autósok rémálma ellen

Az őszi-téli időszakban különösen sok olyan váratlan bosszúság érheti az autósokat, amelyek nemcsak jelentős károkkal, de tetemes javítási költségekkel is járhatnak, ezért nem árt felkészülni ezekre a nem mindennapi helyzetekre. A LeasePlan flottakezelő összegyűjtötte a leggyakoribb rendkívüli káreseményeket, és segít eligazodni az ezekkel kapcsolatos legfontosabb kárrendezési teendőkben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Tízezresek egy kopott pénztárcában
Fotó: Shutterstock

Ne kapj dührohamot, de 9 százalékos bérnövekedést mért a KSH

Szeptemberben a bruttó és a nettó átlagkereset 9,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés tovább élénkült az augusztusi 8,9 százalék után. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 428 100, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 284 700 forint volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!