A Tesla logója egy irodaház oldalán, a gyártó ideiglenesen ingyenessé tette töltőállomásait Debrecenben és Miskolcon

Ideiglenesen ingyenesen igénybe vehetők a Tesla töltőállomásai egyes ukrán határhoz közeli, magyarországi, lengyelországi és szlovákiai városokban – írja az Electrek.Az autógyártó e-mailben jelentette be a hírt az érintett Tesla tulajdonosoknak. Ebben az áll, hogy átmenetileg engedélyezte az ingyenes töltőhasználatot mind a Tesla, mind a Supercharger töltőkkel kompatibilis, más márkájú autótulajdonosok számára. A vállalat így szeretne segíteni az ukrán válság áldozatain.

Az akció az alábbi városokra terjed ki:

  • Debrecen
  • Miskolc
  • Kassa (Szlovákia)
  • Trzebownisko (Lengyelország)
Reménykedünk benne, hogy ezáltal segíthetünk Önnek abban, hogy nyugodtan eljuthasson egy biztonságos helyre

-olvasható az e-mailben.

A Teslának Ukrajnában nincsenek kirendeltségei, ahogyan töltői sem, egyebek között ezért esett a választás a határ menti városokra, ahová több százezernyi menekültet várnak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa, Filippo Grandi korábban azt mondta, eddig nagyjából 677 ezer ember hagyta el a háborús övezetet.

Emberbarát vállalatok

A bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy Elon Musk néhány óra alatt gyakorlatilag megoldotta Ukrajna internetproblémáit. Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes február 26-án, szombaton fordult segítségért a világ leggazdagabb emberéhez az ország akadozó internetszolgáltatásai miatt. Musk szinte azonnal reagált. Űrvállalata, a SpaceX élesítette a műholdas internetszolgáltatását, a Starlinket Ukrajnában, továbbá olyan terminálokat küldött az országba, amelyekkel csatlakozni lehet a műholdakhoz. Erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

A Teslától sem példa nélküli, hogy segítő jobbot nyújt egy krízisben lévő ország polgárai számára. Korábban természeti katasztrófák által sújtott területeken (például a Florence hurrikán és a 2018-as kaliforniai erdőtüzek) vezette be az ingyenes töltést, de ez az első alkalom, hogy a „nem Tesla-tulajdonosok” is használhatják az állomásokat.

Ne hagyd ki!