Szlovák zászlót húz egy ejtőernyős.
Fotó: pixabay.com

Négy új híd épül a szlovák-magyar határon

Nógrád megyében két, Győr-Moson-Sopron megyében egy híd megépítése kezdődhet el, míg Pest megyében egy új átkelő építésén már dolgoznak.


Két közúti, egy kerékpáros híd építése indul el

A közeljövőben újabb három határhíd fenntartásáról létrejött magyar-szlovák megállapodást szentesíthet az Országgyűlés - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Schanda Tamás az ITM közleménye szerint azt mondta:

két közúti Ipoly- és egy kerékpáros Duna-híd építése kezdődik meg a leghosszabb közös határszakaszon.

A parlament elé benyújtott törvénymódosítási javaslat az üzemeltetési, fenntartási feladatok megosztásáról létrejött megegyezést hirdetheti ki a legmagasabb jogszabályi szinten.

Három híd az Ipolyon, egy a Dunán épül

Az Ipoly Nógrád megyei szakaszán Drégelypalánk-Ipolyhídvég és Őrhalom-Ipolyvarbó között épülnek új hidak egyenként 1,7 milliárd forintból. A kivitelezési közbeszerzési eljárások lezárultak, a vállalkozói szerződések hamarosan hatályba lépnek. A munkaterületeket akár már novemberben átadhatják, az építkezések befejezése 2023 végére várható.

A Győr-Moson-Sopron megyei Dunakiliti és Doborgaz között gyalogos és kerékpáros Duna-meder híd épül, mindkét oldalon csatlakozó ártéri hidakkal. A beruházás teljes költsége 1,9 milliárd forint. A magyarországi létesítmények kivitelezőit már megtalálták. A nyertes ajánlattevővel megkötött szerződés a szlovákiai folytatás közbeszerzési eljárásának lezárásával lép hatályba. A munkálatok szintén 2023-ban fejeződhetnek majd be.

Az államtitkár a közleményben arra is felhívta a figyelmet, hogy a Pest megyei Ipolydamásd és Helemba között már dolgoznak az új átkelőn. Az Ipoly-híd acél főtartóit szeptember végén emelték be a helyükre.

2023-ban így négy új hidat adnak majd át a magyar-szlovák határon.

Tegnap számoltunk be arról, hogy Budapesten új vasúti híd épül.


Ne hagyd ki!