Töltőpisztoly egy benzinkúton közelről
Fotó: Unsplash

Már nem mindenkinek jár az olcsó benzin! Íme a részletek!

Szombat déltől nem minden magyar autós tankolhat kedvezményes 480 forintos literenkénti áron üzemanyagot – döntött a kormány.

A gazdák és a taxisok örülhetnek

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombat délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány csak a magántulajdonú gépjárművek, a taxik, valamint a mezőgazdasági erőgépek számára engedélyezi, hogy kedvezményes, literenkénti 480 forintos áron tankoljanak üzemanyagot. Az erről szóló rendelet a bejelentés után meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A rendelet szerint az üzemanyag nem hatósági áras termék többé akkor, ha azt

  • a külföldi rendszámú jármű,
  • a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet szerinti személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett jármű vagy
  • nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik.

A döntés értelmében tehát a céges tulajdonban álló gépjárművek 2022. július 30-án déltől már kizárólag piaci áron tankolhatnak Magyarországon. A holtankoljak.hu adatai szerint péntektől a 95-ös benzin piaci átlagára 692,9 forint, a gázolajé pedig 737,9 forint literenként.

A kutasok ellenőriznek

A szabályok betartását a benzinkutakon ellenőrizni fogják, amire a rendelet felhatalmazást is ad. A kutasoknak joga van a forgalmi engedély vonalkódjának leolvasására, a gépjármű rendszámának feljegyzésére, és ezen adatok bizonylattal visszakereshető módon való tárolására. A begyűjtött adatok a következőek lehetnek:

  • a gépjármű rendszáma
  • gyártmánya
  • típusa
  • színe
  • üzembentartója

Mint a rendelet fogalmaz: a benzinkutak üzemeltetőinek, vagy azok megbízottainak az elvárható gondossággal meg kell győződniük a gépjármű hatósági áron történő töltésének jogszerűségéről. A benzinkutasok a rendelet értelmében a gyűjtött adatokat adóügyi ellenőrzés céljából az adóhatóságnak továbbítják.


Ne hagyd ki!