A vásárlók igencsak örülhetnek a friss fejleményeknek
Fotó: Shutterstock

Merészet húzott a Tesla

A Tesla a Model 3-as különböző változatainak az árát több mint 2,5 millió, a Model Y árszintjét pedig 5 millió forinttal csökkentette a napokban. A szakemberek szerint a döntés átrendeződést és árversenyt hozhat a villanyautók piacán.


Jelentős árcsökkenés a Teslánál

Szinte a teljes modellpalettájának árait jelentősen csökkentette a Tesla. A legolcsóbb Model 3-as árszinje nagyjából 2,7 millió forinttal csökkent, a legalacsonyabb árfekvésű Model Y pedig 5 millió forinttal lett olcsóbb az előző héten a kedvezmények nélkül. Az extrák változatlan áron rendelhetők. A Totalcar szerint váratlan lépés egy ilyen nagy árcsökkentés. Ráadásul a szakértők véleménye az, hogy a Model Y még olcsóbbá válhat a közeljövőben.

Emellett a Tesla - sok versenytársával ellentétében - az alapáron szinte teljes felszereltséget kínál, és le tudja szállítani a megrendelt autóit 1-3 hónapon belül. Azzal, hogy lassan az összes gyárában felfuttatja a termelést, komoly helyzeti előnyhöz juthat a többi piaci szereplővel szemben. Emellett a megrendelői beszámolók szerint visszamenőlegesen azoknál is árat csökkentettek, akik régebbtől várják a Teslájukat. Az utóbbi döntésük a piaci gyakorlattal is szembe megy, igaz, a vásárlóik javára.

Sokat veszíthettek rajtuk a befektetők

A VG megjegyzi, hogy az árak csökkentésére az apadó keresletük miatt lehet szüksége Elon Musk cégének. A Teslákra sokáig nagyobb volt a kereslet, mint a kínálat, így nem szabott gátat a terjeszkedésüknek a drága árcédula. Azonban Kínában csökkent az igény az autóikra, ami átmeneti gyárbezáráshoz vezetett. Emellett Európában is kezdték megszorongatni a versenytársak a vállalatot.

A Tesla részvényárfolyama a története legrosszabb szereplését hozta tavaly. Éves alapon 72 százalékos mínuszban is járt 2022-ben. Ennek csak a shortolóik örültek, hiszen összesen 15 milliárd dollár körüli haszonhoz jutottak. Viszont a nagybefektetőik végül 40 százalék feletti bukást könyvelhettek el.

Az elemzők a leárazás miatt a keresletük élénkülését prognosztizálják, valamint úgy látják, hogy a lépés több villanyautópiacon is árversenyhez vezethet.

A Tesla Európa csúcsán

A legfrissebb adatok szerint 19 144 darabot értékesítettek a Tesla legújabb elektromos modelljéből, az Y-ból Európában novemberben, így ez volt a kontinens legnépszerűbb új személyautója az adott hónapban. Magyarországon 24,5 millió forint az alapára a 455–533 kilométeres hatótávú villanyautónak.

Az amerikai autó után a Dacia Sandero fogyott a legjobban az adott időszakban. Összesen 18 746-ot adtak el a román autótípusból. A 65 lóerős alapmodell itthoni indulóára 5,65 millió forint.

A harmadik helyen a Toyota Yaris végzett 17 309 ezer eladással. A 2021-es Év Autójának megválasztott japán kisautó 72 lóerős alapmodelljének a minimumára 7,25 millió forint.

Ha 2022 első 11 hónapját összességében nézzük Európában, akkor a legnagyobb számban (193 743 eladott jármű) értékesített újautó nem az említett három közül kerül ki. Januártól novemberig a Peugeot 208 vitte a prímet. A francia kisautó 75 lóerős alapmotorral 7,27 millió forintnál kezdődik hazánkban.

Ne hagyd ki!