Megnőtt az ATM fosztogatások száma,  egyre több a robbantás
Fotó: Shutterstock

Egyre több európai bankautomatát fosztanak ki robbantással

A német rendőrség tavaly 287 ilyen esetet regisztrált az azt megelőző évben feljegyzett 268-hoz képest. Többnyire nemzetköző bűnszervezetek állnak a háttérben.


„Drámai mértékben” megnőtt a bankautomaták kifosztásának száma Európában, a robbantásos módszer vált az eszközök felnyitásának és kirablásának „divatos módjává” – közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol).

Claire Georges, az Europol szóvivője a dpa német hírügynökségnek elmondta, az uniós szervezet a nemzeti bűnüldöző szervek együttműködésének segítségével a bankjegykiadó automaták robbantással történő kirablásának növekvő tendenciáját állapította meg számos európai országban, köztük főként Németországban, Dél-Európa több országában és a balti államokban.

A pénzautomaták robbantásos kifosztását nemzetközi szinten működő, erre szakosodott bűnszervezetek követik el. A bűnözők egyre gyakrabban használnak rendkívül nagy erejű robbanóanyagokat, amelyek akár az épületek összeomlását is előidézhetik, illetve ártatlan emberek halálát okozhatják – figyelmeztetett.

A szóvivő tájékoztatása szerint a német rendőrség tavaly 287 ilyen esetet regisztrált az azt megelőző évben feljegyzett 268-hoz képest. Annak ellenére történt növekedés, hogy a koronavírus-járvány miatt korlátozták a tagállamok közötti utazást. Ez a szám idén várhatóan tovább nő az országban – tette hozzá.

A holland rendőrség az év első kilenc hónapjában a pénzkiadó automaták esetében annyi robbantásos kifosztást regisztrált, amennyit az egész előző évben. Az Europol illetékes szóvivője hozzátette, annak ellenére növekedett a holland esetek száma, hogy egyre kevesebb ilyen automatát üzemeltetnek az országban.

Az Europol egy korábbi tanulmányában a pénzautomaták „fizikai rongálásos” kifosztása eseteinek csökkentésére „a bűnözők zsákmányának megrongálását” javasolta rablási kísérlet esetén, ami – véleményük szerint – csökkenti az ilyen típusú bűncselekmények elkövetése iránti kedvet. Az uniós rendőrségi szervezet mindenekelőtt az automatákban tárolt készpénz mennyiségének csökkentését javasolta, valamint a pénz nyomon követhetővé tétele érdekében a bankjegyek megfestését a lopás pillanatában, ami lehetetlenné teszi a bűnözők számára, hogy a pénzt bárhol felhasználják.


Ne hagyd ki!