Nagy teher a babaváró hiteleseknek, ha nem teljesítik a feltételeket
Fotó: Shutterstock

Milliókat buknak a babavárók, ha nem teljesítik a feltételeket

A kamatemelkedések miatt már hatmillió forintnál is nagyobb kedvezményt kell egy összegben visszafizetniük azoknak, akik nem teljesítik öt év alatt a babaváró támogatás feltételeit – írja a Bank360.hu.

A kormány a kamatemelések hatására reagálva még tavasszal módosított a babaváró hitel büntetőkamatán, és egy százalékponttal enyhítette azt. Mára azonban ez nem sokat számít, hiszen az akkor 5 százalék körüli referenciakamat november elejére már 10 százalék fölé emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a decembertől a babavárót megkapóknak , csaknem 6,5 millió forintos kamattámogatást kell visszafizetniük egy összegben, ha az első öt évben a vállalásuk ellenére nem születik gyermekük (Amennyiben egészségügyi okból nem születik 5 éven belül gyermek, akkor a járási hivatal méltányosságból felmentést engedélyezhet a visszafizetési kötelezettség alól. Ehhez a támogatott személynek kérelmet kell benyújtania a járási hivatalhoz még a kölcsön folyósításától számított 5 éves időszak lejártát megelőzően. A szerk. )

Azok, akik novemberben igényelnek babaváró hitelt, 9,74 százalékos referenciakamattal számolhatnak, ami a kamattámogatás időszakában 13,66 százalékos, a támogatás elvesztése esetén pedig 16,66 százalékos ügyleti kamatot jelent az első ötéves kamatperiódusban. Decemberben viszont a már 10 százalék fölé emelkedő referenciakamat miatt az ügyleti kamatok is növekednek: 14,26 és 17,26 százalékra.

A kamatemelések miatt a büntetés összege is nő. Ha a babaváró hitel kamatmentessé válásának fő feltételét nem teljesítik az igénylők, vagyis a futamidő első öt évében nem lesz legalább egy gyermekük, akkor az ötödik év végén vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást. Ennek az összege óriásit emelkedett egy év alatt, ha a 10 millió forintos maximális hitelösszeggel számolunk.

Azoknak, akik novemberben kötnek szerződést, már hatmillió forintnál is többet kell egy összegben visszafizetni, ha nem teljesülnek a gyermekvállalás feltételei. Akik viszont decemberben veszik fel a hitelt, már 6,5 millió forintot is megközelítő büntetéssel számolhatnak. A babaváró kölcsön indulásakor ez az összeg még csak kétmillió forint körül volt.

Ez már önmagában is hatalmas egyszeri kiadás egy átlagos család számára, de ezzel még csak a múltat tudják le – figyelmeztet a Bank360.hu.

A kamattámogatás elvesztése esetén futamidő hátralévő részében megemelt kamattal folytatódik a törlesztés, ami egy szempillantás alatt több mint duplájára emeli a havi törlesztőrészletet. A jelenleg érvényes 9,74 százalékos referenciamutatóval számolva az első öt évben lényegében kamatmentesen fizetett 45-46 ezer forintos törlesztőrészlet akár 117 ezer forint közelébe is nőhet. A pontos összeg az ötéves kamatforduló elérése esetén már az akkori referenciakamattól függ, tehát abban lehet reménykedni, hogy ez addig alacsonyabb lesz.

A babaváró hitelből szeptemberben mindössze 32,17 milliárd forint fogyott, ami a gyengébb hónapok eredményeit idézi. Egy évvel korábban még több mint 45 milliárd forintot folyósítottak belőle a bankok. A program indulása óta közel 1966 milliárd forintra szerződtek le a házaspárok, ami a maximálisan felvehető 10 millió forintos hitelösszeggel számolva több mint 196 ezer hiteligénylést jelent.


Ne hagyd ki!