Babát váró pár kéz3nfogva sétál az erdőben

3+1 fontos szempont a babaváró hitel igénylésekor

A babaváró hitel nagyon népszerű formája lett a hiteligénylésnek Magyarországon. Július hónapban kihirdették, hogy a családtámogatási programok nem hagynak el bennünket, és 2023-ban is megpályázhatjuk többek között a babavárót is. Mint minden hitelnek, így ennek is számos feltétele van. Az alábbiakban megnéztük, mire érdemes figyelnie egy fiatal párnak, ha a babaváró felvételét fontolgatják.


1. Mik a legfontosabb feltételek babaváró hitel esetén?

Ha a babaváró hitel igénylésén gondolkodunk, akkor elsősorban a személyi feltételeket kell szemügyre vennünk. Ilyen például, hogy a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában mindkét főnek be kell töltenie 18. életévét, a feleség életkora viszont nem haladhatja meg a 41 évet. Illetve az igénylő házastársak közül legalább az egyiküknek folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylést megelőző három évre vonatkozóan.

A legfontosabb feltétel azonban az, hogy kizárólag házaspárok igényelhetik a kölcsönt, méghozzá együtt. A babaváró kölcsön eredetileg megkövetelte az igénylő pártól, hogy legalább az egyik félnek ez legyen az első bejegyzett házassága, ezt később módosították, így ez az akadály elhárult. Most már két, korábban elvált fél is bátran igényelheti a kölcsönt.

A babaváró hitel személyi feltételeiről egyébként az adott bankok weboldalain mindig hiteles információt találhatunk.

2. Milyen dokumentumokra van szükségünk a babaváró hitel igényléséhez?

Munkaviszonytól és szociális helyzettől függően a következő dokumentumokra lehet szükségünk:

  • Alkalmazottként: 3 havi bankszámlakivonat, amely tartalmazza a jövedelemjóváírásokat, és bizonyos esetekben 30 napnál nem régebbi munkáltatói jövedelemigazolás is szükséges.
  • Egyéni vállalkozóként: az előző évi NAV jövedelemigazolást kell leadnunk.
  • Nyugdíjasként: a nyugdíj éves elszámoló lap másolatára lesz szükség.
  • Családi pótlékra jogosultak esetén: a Magyar Államkincstár által kiállított igazolás fénymásolata, vagy pedig egy saját névre szóló bankszámlakivonat, amelyre a családi pótlék érkezik.
  • + Általános igazolások: személyi azonosító igazolvány, lakcímkártya, adóazonosító, NAV által kiállított igazolás, társadalombiztosítási jogviszony

3. Mire figyeljünk a babaváró hitel igénylésénél?

Az egyik talán legfontosabb kérdés a fiatal házaspárok esetén az ingatlanvásárlás, azaz az otthonteremtés. A babaváró hitel ebben is segíthet, ugyanis 2022 január elsejétől ezt is beleszámíthatjuk az önerőbe. Az új jogszabályok tekintetében ingatlanvásárlás esetén a babaváró hitel legfeljebb 75%-a írható jóvá önerőként. Arra azonban figyeljünk, hogy itt is vannak betartandó határidők! Ha a babaváró igénylését követő 90 napon belül sor kerül a lakáshitel kérelemre, akkor nagy valószínűséggel minden sínen van számunkra. Ha viszont kicsúsztunk a 90 napból, akkor sajnos nem fog beleszámítani az önerőbe a babaváró kölcsön.

A következő kritikus pont, amire figyelnie kell a házaspároknak, az a közös jövedelem. A szabályzatok alapján ennek el kell érnie a mindenkori nettó minimálbér összegét. Ezt azonban a bankok is egyedileg határozzák meg. Ez jelentősen el tud térni a különböző hitelintézeteknél, viszont a maximális összeg 250 ezer forint körül mozog.

Ezt azonban érdemes lehet egy kicsit jobban kifejteni. A babaváró hitel szabályai alapján csakis jövedelem arányos törlesztésről (JTM) lehet szó a hitel visszafizetése során. Ez azt jelenti, hogy a babaváró igénylésekor már figyelembe veszik a házaspár meglévő, és még visszafizetés alatt lévő kölcsöneit is. A törlesztőrészletek, amiket így fizetni kell, a babaváróval együtt nem haladhatják meg a jövedelem 60%-át. Ez azonban csak 50 ezer forint feletti nettó jövedelem esetében érvényes. Ha ennél kevesebbet keresünk, akkor a maximum terhelhetőség 50% lehet. Mindez akkor jelent problémát, ha már a meglévő hiteleink mellé a babaváró hitel felvételével meghaladnánk ezt a havi maximális törlesztőt. Ebben a esetben nem leszünk jogosultak a kölcsön igénylésére. Ezt tehát mindenképp érdemes átgondolnunk, mielőbb belevágnánk a babaváróba.

3+1 Mikor NEM tanácsos a babaváró kölcsön felvétele?

Természetesen, mint minden kölcsön, a babaváró felvételének is vannak következményei, illetve teljesítési kötelezettségei. Az első és legfontosabb a gyermek megszületése. Ha ez sajnálatos módon nem történik meg az igénylést követő 5 éven belül, akkor a kamattámogatás visszavonásra kerül és 120 napon belül kötelesek vagyunk a teljes kamattámogatás összegét visszafizetni. Ha a gyermek megfoganása és megszületése bármilyen okból veszélyben forog a részünkről, mindenképp fontoljuk meg, hogy belevágunk-e a babaváróba!

A következő fontos szempont a külföldi munkaviszony és lakóhely. A feltételek szerint az igénylés idejében lakcímkártya szerint magyarországi állandó lakcímmel kell rendelkeznünk. A külföldi munkaviszony esetén több szempontot is figyelembe kell vennünk:

  • A külföldi munkaviszonyunkat is elszámoltathatjuk, de a babavárót csak akkor tudjuk felvenni, ha az elmúlt 90 napban itthon is volt bejelentett munkahelyünk.
  • FONTOS! Az igényléskor és a teljes futamidő alatt mindkét félnek magyarországi állandó lakcímmel kell rendelkeznie

A babaváró hitel tehát egy remek lehetőség a fiatal házaspároknak, de ne feledjük, hogy mint minden kölcsönnek, ennek is vannak feltételei, illetve ránk nézve kötelezettségei. Tájékozódjunk tehát hiteles forrásokból!


Ne hagyd ki!