A hírek szerint már a jegybank is figyelmeztette az ügyben a hazai pénzintézeteket
Fotó: Shutterstock

Rászóltak a hazai bankosokra, ne terjesszenek rémhíreket

Pénzintézeteket figyelmeztetett az MNB, hogy a munkatársaik és a közvetítőik ne terjesszenek alaptalan információkat az ügyfeleik között a konkurenseik stabilitásáról. Az ilyesmi ugyanis akár rendőrségi feljelentéssel is járhat.


Rémhírek ellen lépett fel az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MBN) arról tájékoztatta a napokban a felügyelete alá tartozó pénzintézeteket, hogy értesülései szerint egyes munkatársaik, értékesítőik és közvetítőik több esetben a tényszerűséget nélkülözve tüntettek fel kockázatosként konkurens pénzügyi cégeket az ügyfeleik előtt, akár üzletszerzési célból is – írja a Bank360.hu.

Az MNB szerint ez a fajta kommunikáció semmilyen esetben sem elfogadható, ezért tartózkodni kell az ilyen jellegű közlésektől és a rémhírek terjesztésétől. Már csak aztért is érdemes erre figyelniük, mert a hasonló esetek rendőrségi feljelentést vonhatnak maguk után.

Ez is a háborúra vezethető vissza

A jegybank felhívása nyomán több pénzintézet is figyelmeztette a munkatársait és partnereit arra, hogy tartózkodjanak a hasonló megnyilvánulásoktól és tartsák be a tisztességes kommunikációra vonatkozó előírásokat – írja a portál.

A közlemény kitér arra is, hogy az orosz-ukrán háború kapcsán kialakult bizonytalanság miatt szaporodhatott el az ügyfelek olyan jellegű tájékoztatása, amely megkérdőjelezi a konkurens bankok stabilitását. Ennek közvetlen kiváltó oka lehetett a Sberbank csődje, ami miatt felerősödtek a magyar, orosz és ukrán piacon is érdekelt bankokról szóló alaptalan rémhírek.

Pénteken egyébként a Raiffeisen Bank tett feljelentést hasonló probléma miatt, pedig éppen az előző nap számoltak be rekordméretű nyereségükről. Az MNB a Sberbank bezárása óta többször is felhívta a figyelmet arra,

„ennek az ügynek a magyar bank- és pénzügyi rendszerre nincs érdemi hatása, az minden tekintetben stabil. A Sberbank több mint 60 ezer betétesét az Országos Betétbiztosítási Alap teljesen kártalanítani fogja, és mindössze ezer olyan ügyfél van, akinek a Sberbanknál a 100 ezer eurós (38 millió forintos) kártalanítási összegnél több pénz van a számláján”

Fontos információk a Sberbank csődjéről

A Sberbank csődjével mi is többször foglalkoztunk. Kiemelnénk EZT a cikkünket, amelyben arról írtunk, hogyan juthatnak pénzükhöz a bedőlt pénzintézet ügyfelei. EZ az írásunk pedig számos más fontos kérdésre is választ ad.

Ne hagyd ki!