Az óriásbank igazgatója kék öltönyben ül a százdolláros bankjegyek kötegei előtt
Fotó: Shutterstock

Forintban 11 milliárdos fizetés jár az óriásbank vezetőjének

A Goldman Sachs befektetési óriásbank igen gyümölcsöző évet tudhat maga mögött, ami részben David Solomon tevékenységének köszönhető. Az igazgatótanács úgy döntött, indokolt, hogy megemeljék a vezérigazgató fizetését.


A munka gyümölcse

Az óriásban tájékoztatása szerint David Solomon vezérigazgató 2021-es eredményei alapján összesen 35 millió dolláros, átszámítva 11,2 milliárd forintos kompenzációra számíthat idén.

Az említett összegből Solomon alapfizetése kétmillió dollárt tesz ki, a maradék 33 millió dollárt különböző részvényjutalmak formájában kapja.

A 60 éves szakember jelentősen felülmúlta a 2020-as teljesítményét, tavaly „csupán” 17,5 millió dollárnyi jutalomban részesült. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az említett évben valójában 27,5 millió dollár jutalmat ítéltek neki oda, de a 1Malaysia Development Berhad stratégiai fejlesztő céggel kapcsolatos korrupciós botrány miatt a bank 10 millió dollárt levont tőle a jogi költségek fedezésére.

Nagy az elégedettség

Solomon 2018-ban vette át a vezető szerepet Lloyd Blankfeintől. Az elmúlt években a bevételek diverzifikálására törekedett, nagyobb hangsúly fektetett a kiszámítható forrásokra.

A Goldman Sachs 2021-ben 21,64 milliárd dollár nettó bevételről számolt be, az egy évvel korábbi 9,46 milliárd dollárhoz képest. Ezzel párhuzamosan a negyedik pénzügyi negyedévben a működési költségek 23 százalékos gyarapodást mutattak, elsősorban a magasabb kompenzációs és juttatási költségek miatt.

A Goldman mellett más nagy Wall Street-i bankok is busás jutalomban részesítették vezetőiket. A Morgan Stanley például 35 millió dollárra emelte James Gorman éves juttatását, a JPMorgan pedig 34,5 millió dollárral jutalmazta Jamie Dimon vezérigazgatót. A JPMorgan a vezetőség több tagjának fizetését is emelte, erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Ne hagyd ki!