Könnyítést kapnak a diákhitelesek

Minden eddiginél kedvezőbb folyószámla szolgáltatás lesz elérhető a diákhiteleseknek - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).


A kormány 2022 őszén áttekintette a diákhitel rendszerhez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatási rendszert annak érdekében, hogy a diákhitellel kapcsolatos terhek a lehető legalacsonyabbak legyenek. Ezt követően döntött arról, hogy 2023. július 1-től a költségek leszorítása érdekében bevezet egy rendkívül kedvezményes és több elemében ingyenes "diákhitel számlát". Az új számlát a nyílt pályázaton kiválasztott pénzügyi szolgáltatók biztosítják, legalább a diákhitel folyósításának időszakában.

A kormány döntésének megfelelően a Diákhitel Központ a pályázatot lefolytatta, annak zárására 2023. május 17-én került sor. Jelentős eredményként értékelhető, hogy a kiírásra hat jelentkezőből - megfelelve a szigorú pályázati szabályzati elvárásoknak - összesen négy kereskedelmi bank nyújtott be sikeres pályázatot: az OTP Bank, az MBH Bank, az Erste Bank és a Gránit Bank. "A megállapodási dokumentumok a pénzügyi szervezetek felé a mai napon megküldésre kerülnek, azok aláírására 5 munkanap áll rendelkezésre".

A beérkezett pályázatok alapján megállapítható, hogy minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel nyithatnak diákhitel folyószámlát a fiatalok - áll a közleményben.

A diákhitel számlák esetében a pénzügyi szolgáltatóknak ingyenesen biztosítaniuk kell például a havi számlavezetést, az elektronikus szolgáltatások felületének használatát, a havi bankszámlakivonatot és a kapcsolódó bankkártya használatát is. A bankok a kötelezően nyújtandó ingyenes elemeken túlmutatóan egyenként eltérő tartalmú, de jelentősen kedvezményes szolgáltatásokat fognak nyújtani a diákhitel számlát nyitóknak.

Az érintettek kedvezményeket kaphatnak egyebek között a lakáshitel felvétel, az értékpapír számla vezetés vagy a biztosításkötés vonatkozásában - tájékoztatott a GFM.

2023. július után az új Diákhitel1 szerződéseket a Diákhitel Központ már csak a hiteligénylő által kiválasztott, nyertes pénzintézetnél vezetett kedvezményes diákhitel folyószámlájára utalja. Minden más diákhitellel rendelkező hallgató számára ez egy nagyon kedvező, szabadon választható lehetőség. Jelenleg összességében mintegy 200 ezren veszik igénybe a Diákhitel1, a Diákhitel2 és a Diákhitel Központ által kezelt további termékeket. A diákok kedvezményes számlák közötti választását a Diákhitel Központ internetes felületein, valamint az ügyfélszolgálatán keresztül is segíti.


The Conversation

Ne hagyd ki!