Elon Musk megütheti a bokáját a Twitteres ámokfutása miatt
Elon Musk at TED 2017 | Elon Musk was spectacular as the clo… | Flickr

Elon Musk megütheti a bokáját a Twitteres ámokfutása miatt

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) 2018-ban azzal vádolta meg Elon Musk-ot, hogy Twitteres bejegyzéseivel félrevezeti a Tesla befektetőit. A Tesla ígéretet tett arra, hogy az alapító minden bejegyzését ellenőrzi, mielőtt élesítené azokat. A SEC most azzal vádolja a vállalatot, hogy nem tartotta be az ígéretét – írja a BBC.


Elon Musk 2018-ban azt írta a Twitteren, elképzelhető, hogy kivonja a Teslát a tőzsdéről, ha eléri a 420 dolláros részvényárfolyamot. Ez persze nem így történt, viszont a bejegyzés hatására a befektetők köreiben elindult a pánikhullám. A SEC ezt nem nézte jó szemmel. Végül Elon Musk-nak le kellett mondania az elnöki pozíciójáról, illetve az üzletembert és a Teslát is 20-20 millió dollárra büntették. Továbbá megegyeztek, hogy a Tesla ügyvédeinek jóváhagyása nélkül semmi olyasmit nem írhat ki az üzletember a közösségi média platformokra, ami valamilyen szinten kapcsolódik a vállalat új termékeihez, termelési volumenéhez, vagy épp a pénzügyeihez. A Wall Street Journal értesülései szerint a SEC azzal vádolja az érintetteket, hogy Elon Musk azóta kétszer is megsértette ezt az egyezséget.

Káros szólásszabadság?

Az egyik kifogásolt Tweet-ben Musk arról értekezett, hogy szerinte a Tesla részvényárai túl magasak. A másik bejegyzésében annyit írt ki, hogy tervei szerint a Tesla hetente 1000 darab napelemes tetőt fog legyártani. Utóbbi a „Solar Roof" projektre utal, amelyben olyan tetőket gyártanak, amelyeket cseréphatású napelemekkel fednek le, így az egész tető egy nagy napelem. A SEC úgy véli, ezek a bejegyzések kimerítették a szabálysértés fogalmát. A Tesla szerint a megállapodás nem vonatkozik ezekre a vitatott bejegyzésekre, ugyanis azok csupán véleményeket és ambíciókat közvetítettek.

Musk legutóbb 2019-ben került bajba, amikor a Tesla termelési számairól Tweet-elt. A SEC nehezményezte, hogy magasabb számot írt ki a fiókjába, mint amit a Tesla hivatalosan közzétett, így ismét elővették a céget. Ekkoriban megúszták annyival, hogy egy kicsit szigorítottak az ellenőrzési egyezményen.

Vissza lehet fogni a Tesla-vezért?

Azért Musk-ot sem kell félteni. 2018-ban a „60 minutes" műsorban arról beszélt, hogy a megállapodás ellenére senki nem ellenőrzi a tevékenységét. Emellett azzal is viccelődött, hogy a SEC-ben az „E" betű az Elon-t jelenti. De arra is volt példa, hogy Shortseller Enrichment Commission-nek nevezte a SEC-et. Ez magyarul, nyers fordítással nagyjából annyit jelent, hogy „esésre játszókat gazdagító bizottság".

Persze ez nem tűnik többnek cicaharcnál, de a SEC aggodalma nem alaptalan. Az elmúlt hónapokban számos példa volt arra, hogy Musk egy-egy bejegyzésének hatására az egekbe szöktek a részvényárak. Gondoljunk csak a Dogecoin-ra, vagy a Gamestop részvényekre. Akkora befolyása van a világgazdaságra, amit nem igazán lehet már korlátozni. Az egyetlen megoldás talán az lehet, ha a SEC kitiltaná a közösségi felületekről, de ez valószínűleg csak olaj lenne a tűzre.


Ne hagyd ki!