A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő  székháza
Fotó: Shutterstock

A hitelminősítő levette a kezét a budapesti székhelyű bankról

A Fitch Ratings visszavonta a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) minősítését május 20-tól - tájékoztatta a befektetőket a pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján.


Közben a hitelminősítő honlapján azt közölte, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus miatt nem tudják elemezni az NBB tevékenységét. A közleményben emlékeztettek, hogy az említett okok miatt rontottak márciusban a pénzintézet besorolásán. Akkor a Fitch Ratings "A-"-ről "BBB"-re minősítette vissza a bank hosszú távú beruházási hiteleit negatív kilátással, a rövid távú eszközök minősítését pedig F1-ről F2-re.

A NBB részvényesei Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam, de az ukrajnai háború miatt Románia, Csehország, Bulgária és Szlovákia jelezte, hogy kilép a bankból.

Az NBB korábbi közleménye szerint Magyarország - mint az NBB fogadó országa - a bank egyik legaktívabb részvényese, amely a befizetett tőke alapján a 2. legnagyobb részesedéssel rendelkezik, valamint a bank beruházásainak egyik fő kedvezményezettje.

A bank 2021-re vonatkozó auditált IFRS pénzügyi kimutatásai szerint az utóbbi évek rekordjának számító 7,9 millió eurós (2,78 milliárd forint) nettó nyereséget ért el tavaly, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az év végén a bank eszközállományának összértéke 1,8 milliárd euró volt, ez több mint 10 százalékos növekedés a 2020-ashoz képest. A Moody's Investors Service még március végén döntött a NBB hosszú távú kibocsátói és kiemelt fedezetlen kötelezettségekre vonatkozó minősítésének visszavonásáról. Az intézet saját üzleti megfontolásokból döntött így - jelezték akkor.


Ne hagyd ki!