Néhány hazai bank csökkentette a hitelkamatokat
Fotó: Shutterstock

Nem minden hazai bank drágítja a hiteleket, itt vannak a kivételek

Befutottak az első nyári hitelkamat-változások. Hosszú idő után először nemcsak jelentős emelésekről, hanem érdemi csökkentésekről is beszámol a Bank360.hu összegzése.


A banki kamatváltozások jellemzően hó eleji menetrendjét felborították a jegybank felpörgő kamatemelései. Az elmúlt időszakban már sűrűbben is módosítottak a hitelintézetek, de a hónap első napjaiban biztosan. Így volt az júniusban is. Hiába emeltek a bankok májusban több hullámban is, júniustól többen újra léptek – írja a Bank360.hu. Meglepetést csak az okozott, hogy nagyon régóta először érdemi kamatcsökkentésnek is tanúi lehetünk a jelzáloghiteleknél.

A Raiffeisen Bank a jelzáloghitelek kamatán emelt, ami érintette a lakásvásárlásra és -építésre, a lakáshitelek és egyéb hitelek kiváltására felvehető kölcsönöket, a szabad felhasználású jelzáloghitelt, illetve a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt is. Az emelés mértékét a kamatperiódushoz kötötte:

 • az öt éves kamatperiódusú és a fix öt éves kamatperiódusú jelzáloghitelek 1 százalékponttal lettek drágábbak,
 • a tíz éves és a fix tíz éves kamatperiódusú kölcsönök kamata 0,80 százalékponttal emelkedett,
 • a fix 15 éves kamatperiódusú hitelek kamata szintén 0,80 százalékponttal emelkedett,
 • a fix 20 éves kamatperiódusú kölcsönök kamata pedig 1,05 százalékponttal nőttek.
 • Így június elsejétől a lakáscélú hitelek, a lakáshitelek kiváltására felvehető és a fogyasztóbarát lakáshitelek standard ügyleti kamata 8,24-8,84 százalék között van. A szabad felhasználásra és egyéb hitelkiváltásra felvehető kölcsönök kamata pedig 10,24-10,84 százalék között.

  Az elmúlt időszak újabb jegybanki kamatemelései ellenére az MKB Banknál csökkentek a jelzáloghitel kamatok. Az MKB Bank általánosan 0,60 százalékkal csökkentette a 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek ügyleti kamatát, így 6,40-7,90 százalékos ügyleti kamat mellett lehet 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelt felvenni. A változtatás érintette a lakásvásárlásra felvehető kölcsönt, a szabad felhasználású jelzáloghiteleket, illetve a fogyasztóbarát kölcsönt is.

  A szintén a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarékbanknál az MKB-val összhangban a 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek lettek olcsóbbak 0,60 százalékkal. A fix 20 kamatperiódusú hagyományos és fogyasztóbarát lakáshitel kamata viszont emelkedett: bankszámlanyitás nélkül, 12 millió forintos hitelösszeg felett 0,70 százalékponttal, 7 százalékról 7,70 százalékra.

  A CIB Bank a személyi kölcsönének ügyleti kamatait emelte általánosan egy százalékponttal. A módosítást követően az

 • aktív munkabér kamatkedvezménnyel 14,95 százalék,
 • aktív 250 kamatkedvezménnyel 11,45 százalék,
 • 7 millió forintnál magasabb felvett hitelösszeggel és aktív 250 kamatkedvezménnyel 10,45 százalék,
 • aktív 450 és Magnifica kamatkedvezménnyel szintén 10,45 százalék az ügyleti kamat.
 • Természetesen elképzelhető, hogy ezeknél a módosításoknál már kalkuláltak a jegybank keddi 0,5 százalékos alapkamat-emelésével, illetve a banki költségeket direktebb módon befolyásoló egyhetes jegybanki betét beharangozott 0,3 százalékos növelésével 6,75 százalékra. Feltételezhető azonban, hogy az MNB mostani döntései még majd ezután jelentkeznek a bankok hitelfeltételeiben – írja a Bank360.hu.


  Ne hagyd ki!