Nem működik az ingatlanok egyszerűsített értékbecslése

Másfél hónapja jelent meg a Magyar Közlönyben a Pénzügyminisztérium rendelete az ingatlanos egyszerűsített értékbecslés szabályairól. Nem lett belőle elsöprő siker.


Varga Mihály pénzügyminiszter a hatpontos gazdaságélénkítő terv egyik elemeként még tavaly dobta be az ötletet, az új szabály február elején életbe is lépett. A miniszter arról beszélt akkor, hogy széles körben válik majd elérhetővé az ingyenes értékbecslés az ingatlanoknál, az ügyek egyharmadában egy adatbázis alapján is el tudnák ezt végezni a bankok, ami az érintett ügyfeleknek 30-50 ezer forint megtakarítást jelenthetne.

Sehol semmi

A Napi.hu által megkérdezett hitelintézetek egyike sem alkalmazza ezt a módszert, de még konkrét választ sem adtak, mikortól használnák esetleg a metodikát.

 • Az UniCredit Bank vizsgálja az egyszerűsített értékbecslés alkalmazásának lehetőségét az új hitelkihelyezéseknél.
 • A Budapest Bank még nem alkalmazza a statisztikai alapuló ingatlan értékbecslést, a módszertan és folyamat kialakítása folyamatban van.
 • A K&H Banknál jelenleg nem elérhető az egyszerűsített értékbecslés, mint írták: mint mindig, ez esetben is vizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy az ügyfeleink számára a lehető legkényelmesebb és leggyorsabb megoldásokat nyújthassuk.
 • Az OTP csak annyit közölt, hogy a jelzett témában nem tudja segíteni a lap munkáját.
 • Az MKB Bank Nyrt. egyelőre még nem alkalmazza az értékbecslés ezen formáját.
 • A CIB szerződött partnerei helyszíni szemle után készítik el az értékbecslést, amelynek a helyszínen készített kép is kötelező eleme. Így náluk sem érhető el az egyszerűsített értékbecslés.
 • A Raiffeisennél sincs lehetőség ilyen értékbecslést kérni, bár az ügyletek 30 százaléka vélhetően megfelelne a jogszabályban foglalt feltételeknek. A bank emellett azt is írja, az ügyfél szempontjából nincs sok különbség a két módszer között, hiszen az értékbecslés díját szinte mindig átvállalja a bank, vagy utólag visszatérítik az ügyfél számára.

Mi ez a rendszer?

A statisztikai alapú ingatlan-értékbecslés módszertanát a bankok nem minden esetben alkalmazhatják. A rendelet szerint új hitelkihelyezés céljából történő értékelés esetén a hitelező abban az esetben állapíthatja meg statisztikai alapú értékelési szakvélemény alapján az ingatlan hitelbiztosítéki értékét, ha:

 • a szabályzata tartalmaz rendelkezéseket a statisztikai alapú értékelésre vonatkozóan,
 • az ingatlan lakás megnevezéssel nyilvántartott lakóingatlannak minősül,
 • az ingatlan Budapesten, megyeszékhelyen, megyei jogú városban vagy a Budapesti Agglomeráció területéhez tartozó településen található,
 • az értékbecslést megelőző naptári évben az ingatlanok forgalmi értékadatai rendelkezésre állnak, vagyis az adott településen - Budapest esetén adott kerületen belül - legalább tíz, egymástól fajlagos árában legfeljebb 30%-kal eltérő ingatlan-adásvételre sor került.
 • a lakás ingatlan-nyilvántartás szerinti alapterülete legfeljebb 150 m2,
 • a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladja meg az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60%-át,
 • a statisztikai értékeléshez szükséges adatokat az értékelési szakvélemény tartalmazza. Az ingatlan értékeléséhez 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot szükséges benyújtani, ami alapján az ingatlan beazonosíthatónak és jogilag rendezettnek tekinthető.

Vagyis a rendszer amúgy is csak erős korlátozásokkal, a nagyvárosokban lenne elérhető, viszont kiváltaná a helyszíni értékbecslést, kilőve annak költségeit is. Sokan bírálták, sokan támogatták az elképzelést, de tapasztalatok nélkül nem lehet eldönteni, hol van az igazság. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a rendelet szerint ez egy lehetőség, vagyis NEM kötelezettség a bankok számára, így igazságtalan lenne őket hibáztatni.

Frissítés

Hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség.

A szervezet felidézte, hogy az érintetteknek sok könnyebbséget hozó csomag egyik elemeként a Pénzügyminisztérium a Magyar Bankszövetséggel egyeztetve februárban kibővítette az egyszerűsített, statisztikai alapú ingatlan értékbecslés lehetőségét, és módosította annak szabályrendszerét. Ennek alapján a hitelfedezetek rendszeres felülvizsgálata során, ahol a jogszabály erre lehetőséget ad, a magyar bankszektor már általánosan elkezdte alkalmazni ezt a módszert. Az itt összegyűlő tapasztalatok abban is segítenek, hogy a jogszabályi feltételeknek megfelelő új jelzáloghitelek esetében is általánosan bevezethessék ezt az egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb ingatlanértékelési metódust.

A februárban megjelent jogszabály lehetőségeinek teljes körű kiaknázásán a bankok folyamatosan dolgoztak, és hamarosan már nem csak a felülvizsgálatnál, hanem számos új jelzáloghitel-kihelyezés esetében is alkalmazható lesz a statisztikai alapú értékbecslés módszere. A Magyar Bankszövetség egyértelműen támogatja az intézkedéscsomag elemeinek széleskörű alkalmazását, ennek köszönhetően a hitelek folyósítása gyorsabb és egyben olcsóbb is lesz - hangsúlyozta a közleményben Kovács Levente, a szervezet főtitkára.


Ne hagyd ki!