Az Erste bank székháza Budapesten
Fotó: Shutterstock

Ezek a kkv-k kerülnek előnybe hitelfelvételnél

A kis- és közepes vállalkozások (kkv) hitelkereslete jelentősen visszaeshet a harmadik negyedévben - írja elemzésében az Erste Bank.


A hitelintézet kkv-üzletága kiemelkedően teljesített az első negyedévben, az új kihelyezés 27 százalékkal, a hitel- és kötvényállomány 11 százalékkal nőtt éves összevetésben. A bővülés a támogatott hitelkonstrukcióknak köszönhető, ezek kifutásával a hagyományos, saját forrású finanszírozási megoldások kerülhetnek előtérbe.

Ezzel együtt a kockázatok is hangsúlyosabbá válnak majd, a cégek valószínűleg jobban figyelembe veszik az infláció, az áremelkedések, az árfolyammozgások, a háború és az embargó hatásait, mielőtt hitelt kérnének - indokolta a csökkenést valószínűsítő előrejelzését az Erste Bank.

A közlemény szerint a második negyedévben még folytatódik a bővülés, ezt követően a piaci környezettől és az újabb támogatott hitelkonstrukciók meghirdetésétől függ, milyen mértékben tér vissza a vállalkozói hitelezés lendülete az év hátralevő részében. Addig is azok a cégek kerülhetnek előnybe, amelyek régi ügyfélnek számítanak, mert a pénzintézetek figyelembe veszik a bankkapcsolati múltat, akár a finanszírozási termékeik árazását is ehhez igazíthatják - tették hozzá.


Ne hagyd ki!