Magyarország kilép az orosz kémbankból
Fotó: Shutterstock

Kilépünk az amerikai szankciós listára helyezett bankból

Magyarország kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból (IIB) - olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) csütörtöki közleményében.


A meglehetősen rövid tájékoztatás szerint az április 12-én bejelentett intézkedések értelmében az Amerikai Egyesült Államok a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank három vezető tisztségviselőjét ( és magát a hitelintézetet is) szankciós listára helyezte. A kormány megtárgyalta a kialakult helyzetet és megállapította, hogy bár a Nemzetközi Beruházási Bank Kelet-Közép Európában fontos fejlesztési szerepet játszott, a kivetett amerikai szankciók következtében a bank működése értelmét vesztette.

"Ezért a kormány visszahívja a Nemzetközi Beruházási Bankban tisztséget betöltő, a magyar állam által delegált személyeket, valamint kilép a nemzetközi pénzügyi szervezetből" - olvasható a közleményben.


A Nemzetközi Beruházási Bank legnagyobb tulajdonosa Oroszország 45,44 százalékkal, majd Magyarország következik 25,27 százalékkal. Kuba részesedése 2,83 százalék, Mongóliáé 1,8 százalék, Vietnamé pedig 1,26 százalék.Az 1970-ben alapított NBB nemzetközi pénzintézet fő tevékenységi köre a kis- és középvállalkozások támogatása a bank tagországaiban, valamint a társadalmilag jelentős infrastrukturális projektek finanszírozásában való részvétel. Magyarország az utolsó EU-s tagállam, amely kilép a bankból, Szlovákia, Csehország, Románia és Bulgária után.


The Conversation

Ne hagyd ki!