Zuhan a forint árfolyama, csak a békekötés állíthatja meg a szabadesést
Fotó: Shutterstock

Elemző: Csak a békekötés állíthatja meg a drámai forintgyengülést

A Takarékban elemzője szerint a helyzeten egy alapkamat-emelés se segíthet, csak az, ha békét köt Oroszország és Ukrajna.


Szabadesés után kapaszkodás

Kora délután nagyot gyengült a forint az euróval szemben. Most ugyan 375 forintot adnak egy euróért, de nem sokkal ezelőtt 379 környékén járt az árfolyam. A hvg.hu elérte Suppan Gergelyt, a Takarékbank elemzőjét, aki nem volt derűlátó:

Ez kivédhetetlen. Hogy mikor lesz vége? Ha békét kötnek.A forint mellett egyébként zuhan a zloty is, minden. Mindenki mindent elad, ráadásul, mivel Oroszországban most nem lehet, ezért a környéken adnak el. Csak nézünk ki a fejünkből, és széttárjuk a kezünket: nem tudunk mit tenni. Ezen egy kamatemelés se segítene. Ez egy teljesen külső esemény, nincs hozzá közünk, és nem is tehetünk ellene semmit. Csak tapogatózunk, milyen hatásai lehetnek a hazai inflációra, de nem tudjuk. Drámai a helyzet. Háború van, szakad a forint. Ha háború van, akkor ez történik

-idézte az elemzőt a hvg.hu.

  Elkezdtünk nyugati valutát venni

Megélénkült a forgalom a magyarországi valutaváltóknál az orosz-ukrán háború kezdete óta.

Csütörtök óta érezhető a feszültség a valutapiacokon is. Egyrészt az árak emelkedtek történelmi csúcsokra, másrészt a kereslet élénkült meg a „klasszikus” valuták iránt. (…) Elsősorban az eurót és a dollárt keresik, de mellette a svájci frank és az angol font iránt megnőtt az érdeklődés. Pánikról nem beszélhetünk, de feszültségről bizonyos értelemben igen, hiszen az események egyik percről a másikra változtatják meg a helyzet megítélését. Az újabb szankciók várható hatásait pedig még csak most próbálja kitalálni a piac. Készlethiányról nem beszélhetünk, fennakadást nem tapasztalunk. Az Exclusive Change hálózatában eddig minden igényt ki tudtunk elégíteni

- mondta Taraczky Andrej, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) alelnöke.

A szakértő beszélt arról is, hogy a kereslet mellett a kínálat növekedése is tapasztalható. Ugyanis, ha történelmi mélypontra került a forint, az mindig beindítja a korábban felhalmozott valutatartalékok részleges forintosítását. Aki például több tíz forinttal olcsóbban vásárolt amerikai dollárt, most jelentős haszonnal válthatja azt vissza.


Ne hagyd ki!