A kártya a Mastercard Word Elite Limited Edition bankkártyák új generációja
Fotó: Shutterstock

Ha az új OTP kártyádat rágcsálja a kutyád, érte nem kell aggódnod

A zöldítés és a fenntarthatóság jegyében növényi alapú bankkártyát vezet be a hitelintézet. A kártya alapanyaga egyébként a házi kedvencek tápjában is előfordul.


Zöld innovációval rukkolt elő az OTP

Privátbanki ügyfelei számára vezet be az OTP egy új, kukoricakeményítőn alapuló bankkártyát Magyarországon.

Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől. Az új, innovatív és környezetkímélő technológiával készülő bankkártya egy újabb lépés a zöldebb bankolás érdekében

- írja közleményében a hitelintézet.

A magyar cég külön kiemelte, hogy az új kártya gyártása harmadával kevesebb fosszilis eredetű energiát igényel. Az OTP pedig világszinten is az első pénzintézetek között van, amelyek hasonló innovációval rukkoltak elő.

Amit a kártyáról tudni érdemes

A növényi alapú kártya a Mastercard Word Elite Limited Edition bankkártyák új generációja. PLA biopolimerből készül a 84 százaléka, ami természetes, növényi forrásból származó anyag, alapja pedig a már említett kukoricakeményítő. (Mivel a kukorica nem gyakori allergénforrás kutyáknál és macskáknál, és mivel keményítője kevésbé allergénnek tűnik, mint a lisztje, a kukoricakeményítőt szénhidrátforrásként tartalmazó, kedvtelésből tartott állatoknak szánt élelmiszerek előnyösek a kukoricaallergiában szenvedő kutyák és macskák számára. Vagyis ha a kutyád esetleg megrágcsálná, lenyelné az új kártyát, nem kell vele az állatorvoshoz rohannod vagy aggódva figyelned, neki nem lesz baja tőle. Neked igen, mert be kell szerezned egy új kártyát. A szerk.)

Annak ellenére, hogy az új bankkártya gyártása jóval kisebb mennyiségű fosszilis energiaforrást igényel, és nagyjából 70 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, élettartama megegyezik a hagyományos kártyákéval. Kinézetében, tulajdonságaiban és tapintásában sem lehet észrevenni különböséget a „klasszikus” műanyagból készült bankkártyákhoz képest.

A kártya alapját adó természetes növényi anyag egyébként fél év alatt lebomlana megfelelő körülmények között. A hagyományos műanyagoknak viszont ehhez átlagosan 400 évre lenne szüksége.

Egyéb hírek a bankról

Nem ez volt a közelmúltban az egyetlen hír a pénzintézetről, amiről beszámoltunk. Néhány napja írtunk róla, hogy Az OTP-csoport a vártnál rosszabb eredménnyel zárta az első negyedévet: 88,6 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt könyvelt el, szemben az előző negyedév 123,3 milliárd forintos eredményével, és az egy évvel korábbi 117,2 milliárd forintos negyedéves eredményével.

Az orosz és az ukrán piacon is jelen lévő OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tette közzé a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentését, amelynek alapján a bankcsoport konszolidált adózás utáni vesztesége 33,4 milliárd forint volt, ami 128 százalékkal rosszabb az előző negyedévinél, és 136 százalékkal romlott az egy évvel ezelőttihez képest.

Az adózott eredmény nagyságát a jelentés szerint 122 milliárd forintnyi korrekciós tétel csökkentette az első negyedévben többnyire az orosz–ukrán háborúval összefüggésben.

Az elemzők a bank által készített konszenzus szerint 93,7 milliárd forintos konszolidált számviteli adózott eredményt, illetve 60,2 milliárd forintos konszolidált adózás utáni eredményt vártak korrekciós tételek nélkül.

Ne hagyd ki!