A vártnál jobb eredményt ért el az OTP az első negyedévben
Fotó: Shutterstock

3 tényező, ami meglökte az OTP negyedéves eredményét

Az OTP-csoport az első negyedévben a vártnál jobb, 194,7 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredményt ért el, szemben az előző negyedévi 115,1 milliárdos eredménnyel és az egy évvel korábbi 33,4 milliárdos veszteséggel.


A bankcsoport eredményének jelentős, negyedéves alapon 69 százalékos javulása

1.a korrekciós tételek pozitív egyenlegével

2. a kockázati költségek alacsony összegével,

3.valamint a szlovén NKBM konszolidációjával magyarázható.

Az elemzők arra számítottak, hogy a pénzintézet konszolidált adózás utáni eredménye 171,4 milliárd forint, a konszolidált korrigált adózás utáni eredmény pedig 167,9 milliárd lesz az év első negyedében. A beszámoló alapján a konszolidált korrigált adózás utáni eredmény 187,1 milliárd forint lett, ami negyedéves alapon 22 százalékos, éves alapon 111 százalékos javulásnak felel meg.

A pénzintézet mérlegfőösszege 36 175 milliárd forintra nőtt idén január-márciusban, ami negyedéves alapon 10 százalékos, éves alapon 26 százalékos bővülést jelent.

A működési eredmény negyedéves alapon 4 százalékkal, éves alapon 21 százalékkal 231,8 milliárd forintra javult az első negyedévben. A bevételek ezen belül negyedéves alapon 1 százalékkal, éves alapon pedig 27 százalékkal 457,1 milliárdra emelkedtek; a működési kiadások 225,2 milliárd forintot tettek ki, ami az előző negyedévihez képest 1 százalékos csökkenést, az egy évvel korábbihoz képest 32 százalékos növekedést jelent.

A külföldi leánybankok közül a szerb és horvát teljesítmény nőtt a legdinamikusabban, míg a bolgár operáció gyengébben teljesített a felügyeleti díj egy összegben történő teljesítése miatt.

A konszolidált korrigált adózás utáni eredményhez az OTP Core (Magyarország) 43,0 milliárd forinttal járult hozzá, ami 19 százalékkal több az előző negyedévinél és 55 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A DSK Csoport (Bulgária) hozzájárulása 35,6 milliárd forint, az OTP Bank Szlovéniáé 20,2 milliárd, az OBH (Horvátország) része 12,8 milliárd, az OTP Bank Szerbiáé 16,4 milliárd, az OTP Bank Albániáé 3,8 milliárd, a CKB Csoporté (Montenegró) 4,3 milliárd, az OTP Bank Romániáé 1,2 milliárd és az OTP Bank Moldováé 4,4 milliárd volt. Az ukrán, illetve orosz leánybankok 12,6 és 18 milliárd forintnyi összeggel járultak hozzá a konszolidált adózás utáni eredményhez a bázisidőszakban elszenvedett masszív veszteséghez képest.


The Conversation

Ne hagyd ki!