Engedély nélküli pénzváltás miatt büntetett a jegybank
Fotó: Shutterstock

Engedély nélküli pénzváltót buktatott le a jegybank

Jogosulatlan kiegészítő pénzügyi szolgáltatás miatt 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a City Holiday Kft.-re a Magyar Nemzeti Bank (MNB).


Az MNB - előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzést és próba ügyletkötést is magában foglaló - piacfelügyeleti eljárást folytatott a siófoki székhelyű City Holiday Kft.-nél annak megállapítására, hogy a társaság végez-e jogosulatlanul, a jegybank engedélyéhez kötött - a hitelintézeti törvényben nevesített - kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan pénzváltást.

A vizsgálat feltárta, hogy a társaság két honlapot is működtetett, amelyeken a nyári szezonban nyújtott pénzváltási szolgáltatását hirdette, emellett egy siófoki üzlethelyiségben szolgálta ki ügyfeleit, ahol pénzváltásra utaló reklámtáblát is elhelyezett. A vizsgálat során összegyűjtött adatok alapján a társaság jogosulatlan pénzváltási tevékenységét több éven keresztül bizonyítottan folytatta.

A jegybank megállapította, hogy a társaság üzletszerűen, azaz rendszeresen, előre egyedileg meg nem határozott ügyfélkörnek, nyereség, illetve vagyonszerzés fejében végezte pénzváltási tevékenységét. A City Holiday Kft. ugyanakkor e tevékenység végzésére nem rendelkezett jegybanki engedéllyel.

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság engedély nélküli kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan pénzváltást végezzen, és a feltárt jogsértés miatt 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a City Holiday Kft.-re. Az MNB az ügyben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tesz - tették hozzá a közleményben.

Súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság huzamosabb ideig folytatta jogsértő tevékenységét, illetve, hogy tisztában volt azzal, hogy tevékenysége jegybanki engedélyhez kötött, mégis folytatta azt. Enyhítette viszont a bírság mértékét - többek között - a társaság képviselőjének jogsértés elismerésének minősíthető nyilatkozata.


Ne hagyd ki!