Revolut-kártya egy laptopon
Fotó: Unsplash

Szintet lépett a hazai bankok kihívója, elindult a Revolut Bank

Mától Magyarországon is elérhetővé váltak a Revolut Bank szolgáltatásai. Hazánk a világ 14. országa, ahol a Revolut fintech cég elkezdte használni európai banki engedélyét.


Félmillió hazai felhasználó

Magyarországon mintegy 500 ezer felhasználóval rendelkezik a világszerte több mint 16 millió ügyféllel bíró Revolut. A magyarországi ügyfelek a Revolut Bank szolgáltatásra történő átjelentkezést követően 100 ezer eurós összegig betétbiztosítást élvezhetnek, ám a későbbiekben további szolgáltatásokkal – hitelkártya-hitellel és személyi hitellel - bővülhet a nyújtott szolgáltatások köre - számolt be a portfolio.hu.

A mostani bejelentés a portál szerint két fontos változást hoz:

  • eltűnik egy nagyon fontos ellenérv a Revolut-számla használatával kapcsolatban, jelesül, hogy eddig hagyományos betétbiztosítási rendszernek nem volt része a revolutos számlákon tárolt összeg, mostantól azonban az uniós szinten is elvárt összegig biztosítottak lesznek a betétek azoknak, akik a Revolut Bankra váltanak.
  • a fintech új, hagyományos banki területeken hódíthat szolgáltatásokkal, első körben ez hitelkártya-hiteleket és személyi hiteleket jelenthet (lásd alább részletesebben), de fokozatosan léphetnek be a többi más banki területre is. Tekintve, hogy 500 ezer fős potenciális ügyfélbázisról van szó, a Revolut komoly versenytársként jelenhet meg bármelyik „megtámadott" területen.

A Portfolio szerint a Revolut a hazai hagyományos bankrendszer és hagyományos brókeri szolgáltatók komoly versenytársa volt eddig is egyes területeken, és a mostani lépéssel még nagyobb fenyegetést jelent számukra.

MNB-vétó a Revolut díjemelésére

Áprilisban azzal kapcsolatban írtunk a Revolutról, hogy az MNB megvétózta a díjemelési tervét, amely szerint havonta legfeljebb öt alkalommal, maximum 75 ezer forintot lehetett volna díjmentesen felvenni ATM-ből a Revolut Standard kártyákkal. Ennél gyakoribb, vagy nagyobb összegű pénzfelvételek után 2 százalékos, de legalább 400 forintos díjat akart felszámolni a Revolut. Néhány hétre rá az MNB közleményt adott ki, ami szerint a díjak egyoldalú megváltoztatása törvénysértő. A Revolut erre egy nappal a díjemelés előtt visszavonulót fújt.

Az MNB fontos infókat osztott meg a Revolut Bankról

A Revolut Bank az eddigi információk szerint a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozó határon átnyúló intézményként, s nem önálló leánybankként indul el Magyarországon. A hazai ügyfelek így betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában (várhatóan litván, illetve angol, s nem magyar nyelven) intézhetik. Az MNB a magyar ügyfelek érdekében szorgalmazza, hogy a Revolut hazai leánybankként végezze tevékenységét.

A Magyarországon is elinduló Revolut Bank jelenlegi tervei szerint előbb határon átnyúló intézményként (s később tervezetten fióktelepeként), vagyis nem itthoni banklicensszel rendelkező leánybankként működik majd hazánkban. Márpedig így a határon átnyúló bank üzleti megbízhatósági (prudenciális) és fogyasztóvédelmi felügyeletét a litván nemzeti bank, és nem a hazai jegybank láthatja majd el.

A Magyar Nemzeti Bankot (MNB) „fogadó országbeli" felügyeletként így csak korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványok illetik meg: az ügyfelek érdekét, a közjót sértő ügyben elsődlegesen az anyaországbeli (litván) felügyeletnél kezdeményezhet lépést. E jogszabályi keretek közt ugyanakkor az MNB a jövőben is mindenkor határozottan fellép, s egyúttal tájékoztatja a nyilvánosságot is a felmerülő kockázat – pl. a hazai ügyfelek számára szokatlan, s eltérő átláthatóságú díjstruktúra – vagy jogsértés gyanúja esetén.

A Revolut Bank magyarországi indulásra vonatkozó bejelentése szerint a pénzforgalmi szolgáltatások mellett, új elemként hitelezési és betétgyűjtési tevékenységet is végez majd. Határon átnyúló intézményként ugyanakkor ennek kapcsán nem a hazai, hanem a litvániai (betétenként és betétesekként ugyancsak maximum 100 ezer eurónyi kifizetést szavatoló) betétbiztosítási rendszer áll majd helyt a hazai betétesek, ugyanúgy, ahogy mind a 16 millió Revolut betétes pénzéért.

Egy-egy hazai ügyfél elszámolási, fogyasztói vagy betétbiztosítási problémája esetén ezért az érintett fogyasztók (a nemzetközi békéltetési eljárás mellett) alapvetően csak Litvániában –várhatóan litván vagy angol nyelven– kereshetnek majd jogorvoslatot saját ügyeik kapcsán.

A Revolut Ltd. a nyilvánosan elérhető beszámolói szerint tavaly 122 millió angol font, 2019-ben pedig 98 millió angol font veszteséget termelt, 417 millió font, illetve 96 millió font (2019) saját tőkén.

Az MNB mindekor támogatja a verseny erősödését a hazai pénzügyi piacokon, hiszen az innovációkra, fejlesztésekre, hatékonyabb működésre és akár költségcsökkentésre sarkallja a piaci szereplőket, egyúttal magasabb minőségű, egyszerűbb és gyorsabb szolgáltatást kínál az ügyfelek számára, írja közleményében a jegybank.

E kedvező folyamatok ugyanakkor – különösen jelentős létszámú magyarországi ügyfélkör megléte esetén – nem lehetnek ellentétesek a hazai ügyfelek érdekeivel, amely minden körülmények közt az elsődlegesnek számít.

Az MNB hazai pénzügyi felügyeleti hatóságként ezért üdvözlendőbbnek tartaná, ha a Revolut Bank magyarországi székhellyel, tőkeerővel, s a hazai jegybank felügyelete alá tartozó leánybankként végezné tevékenységét itthon.

Ne hagyd ki!