Miodrag Kostic

Orosz kivonulás, szerb bevonulás a magyar bankpiacon

Kivonul az orosz Sberbank Magyarországról. Számos régiós leánybankját, köztük a magyar érdekeltségét egy ciprusi-szerb-szlovén konzorcium vásárolja meg, amely mögött Miodrag Kostic szerb milliárdos áll.


Csomagban vették, csomagban adták el

Az orosz Sberbank 100 százalékos tulajdonában álló, bécsi központú Sberbank Europe az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta, hogy szerdán megállapodást írt alá egy szerbiai, egy szlovéniai és egy ciprusi bankkal a magyarországi, bosznia-hercegovinai, horvátországi, szerbiai és szlovéniai leánybankjainak eladásáról. A tranzakció lezárása a nemzeti és nemzetközi szabályozó hatóságok, valamint a nemzeti versenyhatóságok jóváhagyásától függ, és várhatóan 2022-ben megtörténik.

A tavaly ismét veszteségesen működő magyarországi Sberbank történetével kapcsolatban a Portfolio megjegyzi: az orosz óriásbank, az állami többségi tulajdonú Sberbank 2012-ben vásárolta fel a döntően Közép- és Kelet-Európában működő Volksbank Internationalt, vagyis egy csomagban a régiós leánybankokat, de a Sberbank számára nem volt elsődleges fontosságú a magyar piac.

A magyarországi Sberbank az évek során középbanki mérete ellenére jelentős hitelezési veszteségeket halmozott fel. Bár azóta jórészt rendbe hozták a bankot – igaz, a jelzáloghitelezést azóta sem indította újra -, a Sberbank számára „vonal alatti" tétel a magyar leánybank, tele méretgazdaságossági kérdőjelekkel, tankönyvi példája az értékesítésre szánt eszközöknek – írja a Portfolio.

Cukorkirálynak becézik a vevőt

A Sberbank öt régiós leánybankját – köztük a magyarországi érdekeltséget – egy szerbiai, egy szlovéniai és egy ciprusi bank, vagyis az AIK Banka a.d. Beograd, a Gorenjska Banka d.d., Kranj, valamint az Agri Europe Cyprus Ltd nevű pénzügyi társaság vásárolja meg.

A három bank mögött egy személy, Miodrag Kostic szerb milliárdos áll. A szlovén bank főtulajdonosa ugyanis a szerb bank, amelynek Miodrag Kostic MK Group nevű cége a főtulajdonosa, és a ciprusi holding igazgatója is Miodrag Kostic

– írja a Telex.

A Portfolio szerint a 62 éves Miodrag Kostic a szerb üzleti élet talán legismertebb szereplője. Vajdasági cukorgyárak egész sorának felvásárlásával érdemelte ki a „cukorkirály" becenevet, mára pedig a pénzügyi szektorban is megvetette lábát, 2014-ben ugyanis az MK Group megvette a nyolcadik-kilencedik legnagyobb szerbiai banknak számító AIK Banka többségi részesedését is. Kostic ezzel az egykori jugoszláv agrárbank igazgatóságának elnöke lett, amely tovább terjeszkedett, így 2019 júniusától a szlovén, 2,2 milliárd eurós mérlegfőösszegű (tehát a magyar Sberbanknál valamivel nagyobb) Gorenjska Bankának is a 100%-os tulajdonosa, és nyíltan hirdeti régiós terjeszkedési elképzeléseit.

A Telex azonban megjegyzi, hogy Miodrag Kostic egy csomag keretén belül, négy volt jugoszláv állam bankja mellett vásárolja meg a Sberbank magyarországi leánybankját, azaz lehet, hogy Kosticot az exjugoszláv leánybankok érdekelték jobban, és a magyar leánybankon majd igyekszik gyorsan túladni.

Ne hagyd ki!