Félmillió darab tízezres bankjegy
Fotó: 123RF

Szépen gazdagodnak a leggazdagabb magyarok

7500 milliárd forint fölé nőtt a hazai privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyon.


A K&H új limitszabása a fő ok

Akkorát ugrott a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon 3 hónap alatt, mint máskor fél-egy év alatt szokott – derül ki a Portfolio szeptember végi állapotokat tükröző felméréséből.

Június végén még 7000 milliárd feletti ügyfélvagyonról számolt be a portál, ami szeptember végén meghaladta a 7500 milliárd forintot. Június végéhez képest így közel 8 százalékkal nőtt a privátbanki vagyon, tavaly december végéhez képest pedig több mint 15 százalékos a bővülés.

A nagy ugrás ugyanakkor egy fő tényezőre vezethető vissza: a K&H Private Banking új limitszabására. A szolgáltató ugyanis a korábbi 100 millió forintos belépési limit mellett meghatározott egy újabb, 30 milliós összeghatárt, így jelentősen megnőtt a kezelt vagyon és az ügyfélszám is a privátbanknál.

Akkor sem panaszkodhat a szegmens, ha kivesszük a K&H új ügyfeleit és vagyonukat a számokból: három hónap alatt ez esetben is közel 4 százalékot, tavaly év végéhez képest pedig több mint 11 százalékot nőtt a vagyon.

144,5 millió az átlagvagyon

Nemcsak szektorszinten nő egyre látványosabban a kezelt vagyon, hanem ügyfélszámlákra bontva is.

Míg 2013-ban még csak alig több mint 62 millió forint volt egy számlán, addig szeptemberrel bezárólag az egy számlára eső átlagvagyon már 144,5 millió forintot tett ki (kicsivel elmarad tehát a félévkor mért 150 milliótól).

Szeptember végén 52,2 ezer ügyfélszámla volt a hazai privátbanki szolgáltatóknál, ami tavaly év végéhez viszonyítva több mint 15 százalékos növekedést jelent, negyedéves szinten pedig 12 százalékot meghaladó bővülésről beszélhetünk.

Év elején írtunk arról, hogy a Blochamps Capital tanácsadó cég felmérése szerint a leggazdagabb magyarok vagyona tavaly is tovább gyarapodott. A 20 ezer legvagyonosabb családé 500 milliárd forinttal, ezen belül a felső 3500-é legalább 200 milliárddal.

Eközben egy átlagos magyar háztartásról azt lehet elmondani az MNB májusban közölt adatai szerint, hogy 16,6 millió forinttal rendelkezik. Igaz ez egy átlag, amibe a szupergazdagok éppúgy beleszámítanak, mint a legszegényebbek.

Ne hagyd ki!