Nyílik a jövedelmi olló, a friss adatok azt mutatják, hogy minél gazdagabb valaki, annál gyorsabban nő a vagyona.


A leggazdagabb magyarok vagyona tavaly is tovább gyarapodott. A 20 ezer legvagyonosabb családé 500 milliárd forinttal, ezen belül a felső 3500-é legalább 200 milliárddal. Minél gazdagabb valaki, annál gyorsabban nőnek a megtakarításai, írja a Napi. hu a Blochamps Capital tanácsadó cég felmérésére hivatkozva.

Ahol 140 millió az átlag

A leggazdagabb magyarok tavaly 6200 milliárd forinttal rendelkeztek, az összeg 45 ezer privátbanki számla között oszlott meg. Ha csak az átlagot vesszük, akkor egy számlán nagyjából 140 millió pihent (jobban mondva dolgozott, mert ezeket pénzeket nem hagyják állni, hanem jellemzően folyamatosan befektetik). A számok azonban néha csalókák, és nem tárják fel a teljes igazságot. Ebben az esetben is így van, a 45 ezer privátbanki számla ugyanis nagyjából 20 ezer család birtokában lehet. Ők pedig nem egyformán gazdagok.

Számoljunk!

A szupergazdagok vagyonában jelentősek az eltérések. Privátbanki ügyfél már 30-40 millióval is lehet valaki, de a Blochamps kimutatása szerint nagyjából 3500-3600 olyan család van ma Magyarországon, amelynek megtakarítása meghaladja a 100 millió forintot. Ők a háztartások kevesebb, mint 1 ezrelékét teszik ki.

Ennek a 3500-as elitnek a számláján halmozódott fel a privátbanki vagyon több mint egyharmada, 2020 elején már több mint 2100 milliárd forint. Ez tavaly 2300 milliárd forint körüli szintre növekedhetett, vagyis a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások több mint 9 százaléka ennél a néhány családnál halmozódott fel. A jövőben pedig még több pénz koncentrálódhat a százmilliósnál nagyobb vagyonú elitnél. A Blochamps adataiból ugyanis az is kiderül, hogy nem csak a legfelső 25 ezer és a társadalom egészének vagyona között nyílik az olló, de a privátbanki klientúrán belül is megfigyelhető, hogy minél több pénze van valakinek, annál gyorsabban nő a vagyona.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

A karrier 6 szintje, mérd be, hol tartasz most

Ahány ember, annyi pályív. Ideális esetben az idő múlásával mindenki nagyobb feladatokat és több felelősséget vállal magára, folyamatosan fejlődik, lépked felfelé a ranglétrán. Gary Burnison üzleti tanácsadó 6 szintet határozott meg a karrierépítésben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hasznos a Facebook új „minitévéje”, de tévézésre alkalmatlan

A Facebook 2018-ban dobta piacra első igazi, saját gyártású okoseszközét, a Portal-t. A videóhívásokra fejlesztett készülék bevált, a vállalat most egyből két új masinát mutatott be.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A cégóriás autókat és rengeteg pénzt adott a beoltott dolgozóinak

Az Amazon egyelőre nem követeli meg a dolgozóitól, hogy oltassák be magukat, de minden követ megmozgat, hogy minél több alkalmazottja felvegye a koronavírus elleni vakcinát. Ennek érdekében nagyszabású „ösztönzőprogramot" indított.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!