Számos pénzügyi praktika terjed a neten, amelyek igazán jó alapot adhatnak egy összeszedett, átgondolt stratégia kialakításához a házvásárlásban.Manapság igen nehéz helyzetben van az, aki albérlet keresésre, vagy házvásárlásra adja a fejét. A pénzügyi szakértők előszeretettel alkalmazzák a 30 százalékos és a 28/36 szabályt. Ezek segítségével könnyen megállapíthatják, hogy az ügyfelük megengedheti-e magának a kinézett lakás, vagy albérlet fenntartását. Nézzük, miről van szó!

A 30 százalékos szabály

A szakértők szerint az az ideális, ha a lakhatási célokra fordított havi kiadásaid nem haladják meg a bruttó kereseted 30 százalékát. Ez vonatkozik a bérlőkre és a lakástulajokra is.

Az említett 30 százaléknak tartalmaznia kell

bérlők esetében :

  • a bérleti díjat,
  • a rezsit
  • és a közös költséget,

míg a tulajok esetében:

  • a törlesztőrészletet,
  • a biztosítást,
  • az adókat
  • és a rezsit is

.Ez azt jelenti, ha valaki havonta 500 ezer forintot keres, akkor célszerű 150 ezer forintnál meghúzni a havi lakhatási kiadásokat. Természetesen ezt az összeget a háztartások teljes költségvetésére kell szabni. Tehát ha valaki a párjával vagy a lakótársával él egy fedél alatt, akkor kettejük összeadott keresetéhez érdemes viszonyítani.

A 30 százalékos szabály azon alapszik, hogy egy család mennyit költhet el ésszerűen egy házra úgy, hogy maradjon elegendő pénze a mindennapi kiadásokra, így az ételre, az utazásra és a kikapcsolódásra.

A 28/36 szabály

Egyes pénzügyi tanácsadók a 28/36 szabályt ajánlják a házvásárlást fontolgató ügyfeleik számára. A szabály értelmében a lakásköltségeid nem haladhatják meg a bruttó jövedelmed 28 százalékát. Ide tartoznak a jelzálogkölcsönök, az adók és a biztosítások.

Ezen felül az adósságaid összterhe (egyebek között a hitelkártya tartozások, illetve diákhitel és gépjármű törlesztők) nem haladhatja meg a bruttó kereseted 36 százalékát.

A 28/36 szabályt is érdemes a háztartások teljes költségvetésére alkalmazni.

Annyi biztos, hogy nincs tökéletes megoldóképlet a lakásvásárlásra, de az említett praktikák segíthetnek megállapítani, hogy megengedhetjük-e magunknak kényelmesen, lemondások nélkül az áhított ingatlant.

The Conversation

Friss

Photo by Fré Sonneveld on Unsplash

Téglával termel áramot egy új svájci szabadalom

A rendszer hatékonysága 80-85 százalékos, és 35 éven át működőképes lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!