Egy 29 évnél fiatalabb magyar átlagos bevétele 126 ezer forint körül alakul. 27 százalék egyáltalán nem rendelkezik jövedelemmel, 10 százalék körülbelül 50 ezer forintból gazdálkodik, 11 százalékuknak pedig 175-199 ezer forint közötti havi jövedelem áll rendelkezésére. A K&H ifjúsági indexe 2020 utolsó negyedévében a 19-29 év közötti fiatalok spórolási szokásait vizsgálta.


​Akik egyáltalán nem spórolnak

A 19-29 éves korosztály spórolási szokásai igen eltérőek: 23 százalékuk már a hónap elején elteszi a megtakarításra tervezett összeget, míg 28 százalékuk egyáltalán nem takarékoskodik. A felmérés alapján kiderült, hogy tízből négy fiatalnak csupán 1 hónapra elegendő tartaléka van. A munkanélküliek 47 százaléka egyáltalán nem spórol, míg az aktívan kereső diákok 23 százalékára igen. Az aktív keresők azt az összeget teszik félre, ami a hó végén megmarad a fizetésükből, ez a válaszadók 20 százalékára volt jellemző.

​Hogy állnak a megtakarítások?

Szomorú az a tény, hogy a felmérésben résztvevő 19-29 év közötti fiatalok 54 százalékának semmilyen megtakarítása nincs. A megtakarítók között is vannak eltérések: 11 százalékuk igénybe vett valamilyen banki megtakarítási konstrukciót, míg 35 százalékuk a bankok szolgáltatásait mellőzve próbálnak spórolni, ez utóbbi inkább 25 éves korukig jellemző a fiatalokra. Érdekes tény, hogy a fiatalok fele valódi cél nélkül tesz félre pénzt. A másik felük a lakásra és autóra spórol.

​Nagy a különbség

A megtakarítással rendelkező fiataloknak (ez tartalmazza a munkanélkülieket és a magas megtakarítással rendelkezőket is) átlagosan 482 ezer forint spórolt pénzük van. Itt érdemes külön vizsgálni a 19-25 és a 26-29 éves korosztályt. Előbbire 290 ezer forint, utóbbira már 827 ezer forint megtakarítás jellemző. Azok közül, akiknek van félretett pénze, mindössze 31 százalékuk tudná ellátni magát fél éven keresztül a spórolt pénzéből, 29 százalékuknál ez az időszak 3 hónap, míg 41 százalékuk csupán 1 hónapig húzná ki.


The Conversation

Friss

Ha vettél ezekből a hústermékekből, ne egyél belőlük, visszakapod az árát

Három hústerméket hívott vissza a METRO Kereskedelmi Kft. elővigyázatosságból, etilén-oxid jelenléte miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!