Házat vettek, de már bánják. Itt ronthatták el
Fotó:123RF

Házat vettek, de már bánják. Itt ronthatták el

Az amerikai Bankrate kutatása arra próbált fényt deríteni, mennyire elégedettek a háztulajdonosok az otthonukkal. A legboldogtalanabbnak a milleniális generáció képviselői bizonyultak, csaknem kétharmaduk máshogy intézné a lakásvásárlást, ha visszafordíthatná az idő kerekét – derült ki a CNBC cikkéből.A Bankrate vezető gazdasági elemzője, Mark Hamrick szerint a megbánások hátterében sokszor ugyan az a jelenség áll. A leendő tulajdonosok annyira arra fókuszálnak, hogy végre meg tudnak venni egy házat, hogy a jövőbeni problémákra egyáltalán nem gondolnak. Sőt, úgy állnak hozzá, hogy azok majd megoldódnak maguktól. A felkészületlenség eredményeképp pedig az eufóriából hamar megbánás lesz.

A felmérésből kiderült, az X generáció 45 százaléka, az Y generáció 33 százaléka, és a milleniálisok 64 százaléka elégedetlen legalább egy dologgal az ingatlanával kapcsolatban. Jellemző probléma, hogy a fiatalabb vásárlók valamilyen kompromisszum árán jutnak lakóingatlanhoz, ami előbb-utóbb megbánáshoz vezethet.

Rejtett költségek és felújítás

A legnagyobb problémát az okozza, hogy a házvásárlók alábecsülik, mekkora költséggel fog járni az ingatlan fenntartása, illetve felújítása. A milleniálisok 21 százaléka panaszkodott arra, hogy a fenntartási és egyéb rejtett költségek jóval nagyobb ráfordítást igényeltek, mint arra előzetesen számítottak. Tavaly a háztartások átlagosan 13138 dollárt (3,7 millió forint) költöttek lakásfelújításra. A HomeAdvisor 2020-as jelentése alapján a tulajdonosok az ingatlanuk vételárának 1-3 százalékát hajlandóak éves szinten felújításra és fenntartásra szánni.

A felmérésben résztvevő ezredfordulósok az alábbiakra panaszkodtak a fenntartási és felújítási költségek mellett (százalékosan kifejezve):

  • Túl kicsi a vásárolt ház (14%)
  • Rossz elhelyezkedés (15%)
  • Túl nagy a vásárolt ház (14%)
  • Túl nagy a hitel törlesztőrészlete (13%)
  • Áron felül jutott a házhoz (13%)
  • Rossz befektetésnek bizonyult az ingatlan (9%)

A szakértők néhány tanáccsal is ellátták a leendő tulajdonosokat, melyek segíthetnek a csalódások elkerülésében. Vagy legalábbis felkészítenek rájuk.

Legyen elég megtakarításod

Mark Hamrick a pókerezéshez hasonlította a házvásárlást. Ha már a játszma elején bedobod az összes zsetonodat az asztal közepére, nagy bajban leszel a továbbiakban. Nagy lehet a kísértés, hogy minden pénzedet beleöld a vásárlásba, hogy minél kevesebb hitelt kelljen felvenned. Hamrick szerint ez hiba. Az élet kíméletlen mindenkivel, megtakarítás hiányában pedig egy lerobbant autó, vagy akár egy lyukas fog is nagy kihívást jelenthet. A megtakarítások sokkal nagyobb szerepet kapnak, miután valaki háztulajdonos lesz. Sose lehet tudni, mikor lesz szükség egy nagyobb kiadásra.

Legyél alapos

Sokakkal megesik, hogy meglátnak egy házat, és egyből tudják, kell nekik az ingatlan. Azonban ne ugorj fejest egy ilyen érzésbe. Alaposan vizsgáld meg, milyen potenciál van az ingatlanban, mit nyújthat az épület, illetve gondolj bele, milyen lenne ott élni évekig, évtizedekig?

Alaposan nézd át a házat, érdemesebb még az elején rendbe rakni mindent, hogy később elkerüld a csillagászati felújítási költségeket.

A legfontosabb, hogy légy türelmes. Ha eljutottál arra a szintre, hogy megengedhetsz magadnak egy házvásárlást, csábító lehet, hogy minél előbb hozzájuss a kívánt ingatlanhoz. Érdemes azonban alaposan megvizsgálni a piacot.

The Conversation

Ne hagyd ki!