Tavaly 4248 milliárd forinttal nőtt a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona. A nagy meglódulás a negyedik negyedévben volt, akkor 1772 milliárddal gyarapodott az összeg.


A végösszeg is tekintélyes, a jegybank frissen közölt adatai szerint a háztartások nettó pénzügyi vagyona tavaly, az év utolsó napján 54 544 milliárd forintot tett ki. Az MTI grafikonján jól látható, hogyan emelkedett évről évre háztartások vagyona (ezek csak a pénzeszközök).

\u00cdgy gyarapodott a h\u00e1ztart\u00e1sok p\u00e9nz\u00fcgyi vagyona

Fotó:MTI

Még mindig szeretjük a készpénzt

  • A háztartások vagyonának csaknem 40 százalékát, 26 393 milliárd forintot részvények és üzleti részesedések tették ki, amelyek állománya tavaly 1388 milliárd forinttal, ebből a negyedik negyedévben 698 milliárd forinttal nőtt.
  • A háztartások kezén forgó tőzsdei részvények értéke az év végén 1161 milliárd forinton állt, 179 milliárd forinttal nőtt a negyedik negyedévben és 227 milliárd forinttal a tavalyi évben.
  • A háztartások pénzügyi eszközeinek 27,4 százaléka 18 100 milliárd készpénzben és bankbetétben feküdt az év végén, amiből 5493 milliárd forintot a készpénzállomány tett ki, 625 milliárddal többet az egy évvel korábbinál.

Ha szereted a statisztikákat, ITT megtalálod a részletes adatokat.

Az MNB jelentése szerint a háztartások nem konszolidált pénzügyi eszközeinek állománya a múlt év végén a GDP 139,5 százalékát, a kötelezettségei (vagyis a hitelei, adósságai) a GDP 24,4 százalékát tették ki, így a nettó pénzügyi vagyonuk elérte a GDP 115,1 százalékát. Ha ezt lefordítjuk, az jön ki, hogy a magyar háztartásoknak több pénzük van, mint amennyit az ország egy év alatt megtermel.


The Conversation

Friss

Photo by Olga Guryanova on Unsplash

Az orvosi kamara figyelmeztette a rendőrséget a bilincs ügyében

Egyetértenek a korrupció felszámolásával, de az orvosok bilincses megszégyenítését feleslegesnek gondolják. Illetve a vesztegetők elleni fellépés is kaphatna nagyobb nyilvánosságot.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

300 év sem volt elég, hogy megtisztítsák a Facebook-ot a gyűlölettől

A Wall Street Journal olyan belső dokumentumokhoz jutott, amelyekből kiderült, hogy a Facebook moderátorai mennyi időt töltöttek 2020-ban a kényes tartalmak ellenőrzésével. Az adatok remekül tükrözik, hogy mennyi gyűlölet és erőszak van a világban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!