Nagyjából 9,5 százalékkal, új csúcsra nőtt tavaly a háztartások pénzügyi eszközeinek mennyisége, és megközelítette a 66 784 milliárd forintot. A tartozások összege is megugrott 12 százalékkal, és meghaladta a 11 600 milliárdot. A két összeg különbsége adja ki a háztartások nettó pénzügyi vagyonát, ami 9 százalékos növekedéssel elérte az 55 175 milliárd forintot.


A jegybanki statisztikák a pénzügyi vagyonra vonatkoznak (készpénz, bankbetét, befektetés, stb.) a lakások, házak, autók ebben a kimutatásban nem szerepelnek. A számokból kiderül, hogy továbbra is ragaszkodunk a készpénzhez: egy év alatt közel 13 százalékkal, 5843,2 milliárd forintra nőtt az MNB által kimutatott mennyiség. Figyelemre méltó, hogy ezen belül az idegen fizetőeszközben (euró, dollár, svájci frank) tartott készpénz állománya ennél is gyorsabban, majdnem 14 százalékkal emelkedett, amiben szerepe volt a forintgyengülésnek is.

A bankbetéteknél kimutatott növekedés 18,2 százalékot ért el éves alapon, már 12 240 milliárd forinthoz közelítő állomány mellett. A kiugró állománybővülés leginkább a lekötés nélküli folyószámlabetéteket érintette, és szerepe lehetett benne a majdnem pontosan egy éve élő hiteltörlesztési moratóriumak is. Változatlanul szépen gyarapszik emellett a lakossági állampapírok mennyisége is, ebben 13,5 százalékos éves növekedést regisztrált az MNB, az állomány pedig 9135,6 milliárd forintra emelkedett.

És a befektetések?

A lakossági pénzügyi portfólió legnagyobb szeletét adó részvényeknél és részesedéseknél viszont az átlaghoz mérten jóval szerényebb, 6,6 százalékos volt a növekedés, az állomány pedig valamivel 26 900 milliárd forint felett járt az év végén. Ezen belül a háztartások 4517,2 milliárd forintot tartottak belföldi és külföldi befektetési jegyekben, ami 7,2 százalékos emelkedés 2019 végéhez viszonyítva. A biztosítástechnikai tartalékok állománya – ahová a biztosításokban és pénztári megtakarításokban lévő pénzeket sorolja a statisztika – 8,7 százalékkal emelkedett egy év alatt, és már csak kevéssel maradt el az 5000 milliárd forinttól, írja az adatokat elemezve a vg.hu.

Nyílik az olló

A pénzügyi vagyon egyenetlenül oszlik el. Nagyjából 3500-3600 olyan család van ma Magyarországon, amelynek megtakarítása meghaladja a 100 millió forintot. Ők a háztartások kevesebb, mint 1 ezrelékét teszik ki.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!