Hamptons  óceánparti ház

Hamptons óceánparti ház

Fotó: Shutterstock

Hódít a húgyhólyag-botox a New York-i elit köreiben, ez az oka

A New York-i elit kedvenc üdülőhelyére vezető úton olyan nagy lett a forgalom, hogy néhányan arra vetemednek: a ritkább vizelés érdekében orvosi beavatkozásnak vetik alá magukat.A Hamptons fogalom a világvárosban élők körében: a tehetőseknek ott van hétvégi házuk, akár 160 km-re a várostól. Az odavezető úton sajnálatos és érthetetlen módon kevés lehetőség van a kisdolog elvégzésére, így sokak, különösen az idősebbek számára szenvedést okoz az olykor több órás utazás alatti vizelettartás.

Hamptons-hólyag

Az úgynevezett „Hamptons-hólyag” jelenségre szerencsére van megoldás, mindkét nem számára:

  • a férfiaknál prosztata artéria embolizáció, vagyis prosztatazsugorítás,
  • a nőknél pedig húgyhólyag-botox, amely csökkenti a vizelési inger gyakoriságát
Sokakat zavaró probléma. Elindulnak a Hamptonsba, útközben négyszer-ötször meg kell állniuk, de vécét nem találnak

– mondja David Shusterman New York-i urológus, aki a fenti beavatkozásokat is végzi. Tavasszal 20 százalékkal megnőtt a prosztatazsugorítást kérők száma a praxisában.

Beköszönt a május, és hirtelen megjelennek. Amikor egy autóban utaznak egy csomó másik emberrel, szégyellik, hogy óránként megállnának pisilni

- magyarázta az orvos, aki az elmúlt pár hónapban hetente 10 prosztatazsugorítást és 1-2 húgyhólyag botoxolást csinált.

Barátságok vége

Shusterman szerint a betegei arra panaszkodnak, hogy össze is vesznek az úton a barátaikkal: valaki miatt meg kell állni, vécé meg nincs.

Úgy véli, hogy emberek ezrei kaphatnak hajba emiatt minden héten.

Ő maga is veszített már el barátot amitt, hogy sofőrként nem állt meg a kedvükért. „Egyszerűen nincs hol megállni” – mondja.

Az 50-60 év közötti férfiak fele prosztata megnagyobbodásban szenved, ami miatt gyakrabban és sürgősebben kell vécére menniük. A zsugorítás egy órás beavatkozás, a felépülés gyors és általában fájdalommentes, a beteg már aznap hazamehet. Az ára 20 ezer dollár, több mint 7 és félmillió forint, ha nem fedezi a biztosító.

A húgyhólyag-botox nem szorul külön magyarázatra, pontosan az, aminek hangzik. Hatása hat hónapig tart, így a páciensek „egész nyárra felélegezhetnek” – mondja az orvos. A beavatkozást, amelyet normál esetben a biztosító fizet, huszonévesektől nyolcvan évesig sokan kérték már. Ha zsebből fizetik, pár ezer dollárba kerül.

Ne hagyd ki!