Rubel bankjegyek pénzérmék és orosz útlevél
Fotó: Shutterstock

Tömegével hagyják ott a milliomosok Oroszországot

Oroszországot idén várhatóan több milliomos hagyja el, mint bármely más országot a világon, miután az Ukrajna ellen indított háború felforgatta az orosz gazdaságot.


A Henley & Partners londoni befektetési migrációs tanácsadó cég szerint a tőke szökőárként zúdul ki Oroszországból és Ukrajnából, és egyelőre nincs ok rá, hogy forduljon a trend.

Innen mennek

Oroszországból idén 15 ezer milliomos távozhat, amely az ország gazdagjainak, más néven magas tőkefedezettel rendelkező magánszemélyeinek (high net worth individuals - HNWI) 15 százaléka. Kína a második a listán, ott 10 ezer gazdag távozására számítanak, míg Hong Kongban 3 ezerre.

A nyugati szankciókkal az orosz gazdaság kulcsfontosságú területeit próbálják megbénítani, neves nemzetközi cégek hagyják ott az országot, és a moszkvai tőzsdén szigorú korlátozásokat vezettek be.

Kínában nem bánnak kesztyűs kézzel a vállalkozásokkal: Peking szigorúan fellépett tech cégekkel és kriptovaluta-kereskedőkkel szemben. A Covid-korlátozásokat ugyancsak megszenvedte a kínai tőzsde.

Ukrajna gazdasága eközben az ország ellen indított orosz támadás miatt roppan össze. Moszkva nemcsak városokat rombol le, hanem akadályozza az ukrajnai exportot is, legfőképpen a gabonáét. Erről, és ennek messzemenő következményeiről itt is írtunk.

A Henley & Partners becslése szerint idén 2800 milliomos hagyhatja el az országot, ami az ukrán gazdasági elit (HNWI) 42 százaléka. Ukrajna leggazdagabb embere ugyanakkor kinyilvánította, hogy ő marad, sőt pert indít Oroszország ellen, erről itt lehet olvasni.

Ide jönnek

A legtöbb milliomos idén az Egyesült Arab Emírségeket veheti célba: négyezren érkezhetnek az arab országba, amely a 2019-es számnál mintegy 200 százalékkal magasabb. Dubaj máris az oroszok kedvelt célpontja, bár a nemzetközi közösség számára egyre inkább szemet szúr, hogy a szankciók elől menekülő oligarchák menedéke lett a város.

Ausztráliába 3500-an, Szingapúrba 2800-an, Izraelbe 2500-an érkezhetnek idén a nagyon gazdagok közül.

Az Egyesült Államokat csupán 1500-an vehetik célba, ez 86 százalékkal kevesebb a 2019-es adatnál.

Az Egyesült Királyság, miután szankciókat vezetett be a helyi orosz oligarchákkal szemben, már nem a milliomosok kedvelt célpontja: idén közülük 1500 hagyhatja el a szigetországot.

Ne hagyd ki!