Dubaj ikonikus épülete, az előtérben pálmafák és villák
Fotó: Shutterstock

A tehetős oroszok most Dubajban verik föl az ingatlanárakat

Dubaj lett a nyugati szankciók elől menekülő gazdag oroszok menedéke. Korábban nem látott számban érkeznek orosz milliárdosok és vállalkozók az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városába.

Az Egyesült Arab Emírségek nem vetett ki szankciókat Oroszországra az Ukrajna ellen indított háború miatt, de még egy rossz szóval sem illette azt. Továbbra is biztosít vízumot az oroszoknak, miközben sok nyugati ország ezt is leállította.

Mentik a vagyont

Az év első három hónapjában 67 százalékkal ugrott meg a dubaji ingatlant vásárló oroszok aránya – értesült a BBC helyi üzleti körökből.

Becslések szerint többszázezer orosz hagyhatta el a hazáját az elmúlt két hónapban, de pontos számok nem állnak rendelkezésre.

Egy orosz közgazdász szerint a háború kirobbanása utáni első tíz napban akár 200 ezer orosz is távozhatott az országból.

A Virtuzone-nál, amely külföldi cégeknek segít az indulásban Dubajban, megugrott az orosz ügyfelek száma.

Ötször annyi kérés érkezik hozzánk oroszoktól, mióta megkezdődött a háború – mondta a cég vezetője, George Hojeige.

Az oroszok tartanak közelgő gazdasági összeomlástól. Azért költöznek ide, hogy megmentsék a vagyonukat

– tette hozzá.

Dubaj, mint második otthon

Az oroszok beáramlása megnövelte a keresletet a luxusvillák és luxusapartmanok iránt Dubajban. Az ingatlankereskedők szerint ez máris megdobta az ottani árakat.

Az első negyedévben a Betterhomes ügynökség szerint

az oroszok 75 százalékkal több dubaji ingatlant vettek, mint korábban.

A Modern Living ingatlanügynökség pedig orosz nyelvű munkatársakat szerződtetett, hogy megfeleljen a piaci kihívásnak. Ők több telefonhívást is kaptak oroszoktól, akik azonnal Dubajba akarnak költözni.

Az oroszok nemcsak befektetési céllal vásárolnak ingatlant, hanem Dubajra második otthonként tekintenek – véli a Modern Living vezetője.

Agyelszívás

Sok multinacionális cég és orosz start-up is az Egyesült Arab Emírségek területére költözteti át a munkavállalóit.

A WeWay-nek, amely blokklánc technológiával foglalkozik, Oroszországban és Ukrajnában voltak irodái. A háború kitörése után a cég és partnerei többszáz alkalmazottat telepítettek át Dubajba.

A WeWay vezetője, az orosz Fuad Fatullev azt mondta, hogy a háború jelentősen befolyásolta a cég működését, emiatt kellett eljönniük.

Azért választották Dubajt, mert az ottani gazdasági és politikai környezetben biztosítottnak látták a további működést.

Elmondása szerint az orosz cégek elhagyják az országot, mert a szankciók miatt a további tevékenységük hihetetlenül nehézzé vált odahaza.

A nagy nemzetközi cégek, mint a Goldman Sachs, a JP Morgan és a Google, amelyek mind beszüntették működésüket Oroszországban, néhány ottani munkavállalójukat ugyancsak Dubajba költöztetik.

Fatullev arra hívta fel a figyelmet, hogy ami most történik, agyelszívás.

Az orosz milliárdosok közül csak kevesen ítélték el a háborút. A kivételek egyikéről itt lehet olvasni.


Ne hagyd ki!