Sakktábla, amerikai és orosz zászló, falióra
Fotó: Shutterstock

Dupla amerikai gyomros az orosz oligarcháknak

A washingtoni Fehér Ház új javaslattal állt elő annak érdekében, hogy az Egyesült Államok hatékonyabban léphessen fel az orosz elit vagyonának elkobzásában.

A luxusotthonok, szuperjachtok és egyéb vagyontárgyak árát közvetlenül Ukrajna kapná meg.

Orosz kleptokrácia

A kezdeményezés szélesebb jogkörökkel ruházná fel az amerikai hatóságokat az „orosz kleptokráciához köthető tulajdonnal” kapcsolatban, emellett lehetővé tenné a washingtoni kormány számára, hogy a vagyontárgyak értéket Ukrajna támogatására fordítsa.

A javaslat az orosz oligarchákat célozza, azoknak a befolyásos és tehetős oroszoknak egy kis csoportját, akik szívélyes kapcsolatot ápolnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Európai szövetségeseinkkel közösen meg fogjuk találni a módját, hogy zár alá vegyük a jachtjaitokat, luxuslakásaitokat és magánrepülőgépeiteket. Utánamegyünk a rossz úton szerzett vagyonotoknak

– mondta Joe Biden amerikai elnök még korábban az orosz oligarcháknak címezve.

A bőrükön érezzék

A javaslat megkönnyítené az orosz elit vagyonának elkobzását, kiterjesztené az elkobozható vagyontárgyak körét, és lehetővé tenné, hogy a belőlük származó bevétel Ukrajnába jusson – közölte a Fehér Ház.

Washington célja, hogy az orosz oligarchák vagyona az ukrajnai orosz agresszió által okozott károkat enyhítse.

Az Egyesült Államok – szövetségeseivel, az Egyesült Királysággal, az Európai Unióval és Kanadával összhangban – már többtucat orosz oligarcha pénzvagyonát befagyasztotta, illetve eltiltották őket az államaikban végzett üzleti tevékenységektől.

A szankciók célja, hogy az orosz gazdaságot hátrányosan érintő lépésekkel, a világtól való elszigeteléssel, és a rubel leértékelésével Oroszországot rákényszerítsék arra: vonja vissza katonáit Ukrajnából.

Az új washingtoni javaslat megerősítené az Egyesült Államok eszköztárát abban, hogy az orosz kormányt és az orosz oligarchákat elszámoltathatóvá tegyék Putyin elnök Ukrajna ellen indított háborújáért.

Az Európai Unióban egyelőre csak tervezik, hogy a tagállamokban véget vetnek az aranyútlevél programoknak, melynek fő haszonélvezői szintén az oroszok.


Ne hagyd ki!