Vlagyimir Putyin orosz elnök katonák díszsorfala előtt

Vlagyimir Putyin orosz elnök

Fotó: Shutterstock

Az újabb brit szankciók drágulást hozhatnak a mobilok és számítógépek piacán

Újabb szankciós csomagot jelentett be az Egyesült Királyság Oroszország és Fehéroroszország ellen az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt. A frissen kivetett importvámok 1,4 milliárd angol font értékű árut érintenek.


A behozatal után fizetendő vám egy sor áru esetében 35 százalékponttal emelkedik.

Oda ütnek, ahol fáj

Az új szankciók által érintett áruk közül a jelentősen megemelt importvám vonatkozik

a platinára és a palládiumra is.

Ezeknek Oroszország fontos kitermelője, vagyis várhatóan érzékenyen érinti a kereslet visszaesése. A két anyagot a telefon- és számítógépgyártásban használják.

Ami az exportot illeti, az Egyesült Királyság megtiltotta többek között

a vegyi anyagok, a műanyagok, a gumi és a gépek kivitelét

Oroszországba, ez további mintegy 250 millió font értékű árut érint. Az orosz gazdaság ezekből az alapanyagokból és termékekből importra szorul, amelyet eddig főként a britek biztosítottak számára.

London azután szánta rá magát további szankciók életbe léptetésére, hogy a G7 vezetői videóbeszélgetést folytattak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Fokozódó nyomás

A brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak közlése szerint összesen már több mint 4 milliárd font értékű terméket érintenek az importra és exportra kivetett szankciók. Ez az Ukrajna ellen indított orosz háború kezdete óta a harmadik szankciós csomag.

Hozzátette, remélik, hogy a szankciók jelentősen hátráltatják Putyin orosz elnök háborús törekvéseit.

Szövetségeseinkkel szorosan együttműködve meg tudjuk, és meg fogjuk törni Putyin ambícióit

- mondta Sunak.

Nagy-Britannia és nyugati szövetségeseinek célja az orosz gazdaság és Vlagyimir Putyin orosz elnök nyomás alá helyezése. A háború mielőbbi befejezésének kikényszerítése érdekében már több mint ezer orosz egyén és vállalkozás került szankciós listára.

Összehangolt lépések

Washington megkönnyítené az orosz oligarchák vagyonának elkobzását, és a befolyt összeget az ukrajnai helyreállításra fordítaná. Az amerikai pénzügyminisztérium fennhatósága alatt létrejött a KleptoCapture, amelynek feladata az oligarcha-vagyon elkobzása. Arról, hogy ennek keretében lefoglaltak egy háromszázmillió dolláros, helipados, üvegliftes jachtot, itt írtunk.

Van olyan orosz milliárdos, aki élesen kritizálta az orosz háborút, és beszámolt honfitársai elégedetlenségétől is, itt.

Arról, hogy hogyan próbálnak túlélni az oroszok, mi történik a szankciók által érintett területeken, például az autógyártásban, a hitelkártyákkal, a közösségi oldalakkal, a nyugati cégek kivonulása nyomán várható munkanélküliséggel, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ne hagyd ki!