Jacht helipaddel közelít egy egzotikus szigethez

Jacht helikoperleszállóval

Fotó: Shutterstock

Akcióban a KleptoCapture, az orosz oligarchák nagy bánatára

A Fidzsi-szigeteki hatóságok döntöttek az Amadea, egy 300 millió dollár értékű szuperjacht elkobzásáról az Egyesült Államok kérésére. A luxus-vízijármű Szulejmán Kerimov orosz üzletemberé, aki szerepel a nyugati szankciók által sújtott orosz oligarchák listáján.


Az Amadeát a bíróság döntése alapján jelenleg a Fidzsi-szigeteki Lautoka kikötőjében tartják.

Helipad és üveglift

Ez a jachtelkobzás világossá kell, hogy tegye minden korrupt orosz oligarcha számára, hogy nem rejtőzhetnek el, még a világ legeldugottabb zugában sem. Minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználunk, hogy érvényt szerezzünk a szankcióknak, amelyeket Oroszország Ukrajna ellen indított igazságtalan és ok nélküli háborúja miatt hoztunk

– mondta az Egyesült Államok helyettes főügyésze, Lisa Monaco.

Az Amadeát azután vették zár alá, hogy Mexikóból áthajóztak vele a Fidzsi-szigetekre. A luxusjacht 18 nap alatt szelte át a Csendes-óceánt, majd április 13-án kikötött Lautokában.

Az Egyesült Államok április 19-én nyújtott be kérelmet a jacht lefoglalására. A Fidzsi-szigeteki bíróság másnap úgy döntött: a vízijármű nem hagyhatja el az ország területét. Elkobzásáról pedig a héten született döntés.

Azt mondják, hogy a yachton van egy edzőterem, szépségszalon, bár és egy üveglift. Rendelkezésre áll még rajta egy úgynevezett végtelen medence és egy helipad, vagyis helikopterfelszálló.

(A végtelen medencében – infinity pool – úszó ember egy síkban látja a távoli vízfelületet a medence víztükrével.)

A tíz leggazdagabb orosz egyike

Kerimov a Nafta Moscow, egy orosz pénzügyi cég tulajdonosa, a családjának pedig többségi részesedése van a Polyus Goldban, amely Oroszország legnagyobb aranykitermelője.

Az Egyesült Államok még 2018-ban szankció alá vonta, mint „az Orosz Föderáció kormányának tisztviselőjét”. Idén március 15-én az Európai Unió és az Egyesült Királyság ugyancsak szankciókat vetett ki ellene, mint Vlagyimir Putyin belső köreihez tartozó oligarchára.

Kerimov a tíz leggazdagabb orosz egyike. A Bloomberg 14,5 milliárd dollárra becsüli a vagyonát.

Kerimovhoz hasonlóan néhány más orosz oligarcha vagyonát is lefoglalták, magánrepülőgéptől kezdve festményen át ingatlanig. Más, szankciókkal sújtott oroszok is megpróbálták jachtjukat kisebb kockázatúnak ítélt kikötőkbe átvinni, hogy elkerüljék a vagyonelkobzást.

Áprilisban az Egyesült Államok lefoglalta a Tangót. Ez a szuperjacht egy másik orosz oligarcha, Viktor Vekszelberg tulajdona.

Beindul a tolvajfogó

Az Amadea lefoglalását az amerikai Szövetségi Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó, idén márciusban alapított KleptoCapture akciócsoport (kb. tolvajfogó) irányította. A KleptoCapture vezetője, Andrew Adams azt mondta:

a vagyonelkobzás Washingtontól 8000 mérföldre (12 ezer kilométerre) történt, és megmutatja, hogy az Igazságügyi Minisztériumnak messzire elér a keze.

Andrew Adams kilátásba helyezte, hogy minden lehetséges erőforrást mozgósítanak egy soha nem látott, nemzetközi akciósorozatban az orosz rezsim és segítői ellen.

Arról, hogy milyen, a hétköznapi ember számára elképzelhetetlen furcsaságok vannak egy ilyen jachton, itt írtunk, arról pedig, hogy az orosz oligarchák elkobzott vagyonának értéket Washington Ukrajna megsegítésére kívánja fordítani, itt számoltunk be.

Ne hagyd ki!