Dubaj látképe az előtérben két tevével
Fotó: Shutterstock

Feketelistára tennék Dubajt, az orosz oligarchák menedékét

Politikusok és aktivisták kérik, hogy Dubaj és az Egyesült Arab Emírségek kerüljön feketelistára, mert nem tartja tiszteletben az orosz oligarchák ellen hozott szankciókat és nem gátolja meg a piszkos pénzek áramlását az országon belül.


Nyugati országok több hullámban szankciókat vetettek ki Oroszországra és a Kremlhez köthető oligarchákra az orosz-ukrán háború kezdete óta. Az oligarchák azonban azóta is biztonságos menedékre lelnek Dubajban.

Piszkos pénzek

Dubaj hosszú ideje biztonságos hely a piszkos pénzek számára. Itt az idő, hogy pénzügyi feketelistára kerüljön, és az Egyesült Arab Emírségek vezetői ne legyenek szívesen látott vendégek Nagy-Britanniában

– mondta Bill Browder aktivista a brit Observer című lapnak.

A Dubaj ellen szankciókat szorgalmazó politikusok és aktivisták listája egyre bővül. A múlt hónapban Európai Parlamenti képviselők egy csoportja nyílt levélben kérte Mairead McGuinness uniós pénzügyi biztost, hogy a szervezet az Egyesült Arab Emírségeket helyezze feketelistára.

A nyílt levél azután született, hogy tudósítások beszámoltak arról:

számos orosz oligarcha az arab országban állomásoztat magánrepülőgépeket és jachtokat, hogy kikerülje a szankciókat.

Világos, hogy az Egyesült Arab Emírségek nagyszabású pénzmosások elősegítője. Ez hatalmas károkat okoz az Európai Unió számára, és nem lehet szemet hunyni felette – olvasható a nyílt levélben.

Biztos menedék

Hány botránynak kell még kitörnie ahhoz, hogy Dubaj végre a pénzmosók listájára kerüljön?

– tette fel a kérdést a levél egyik aláírója, Kira Peter-Hansen EP-tag a Twitteren.

A Pénzügyi Akciócsoport nevű nemzetközi megfigyelő szervezet az arab országot még márciusban szürkelistára helyezte, azóta monitorozza az országban zajló pénzügyi tevékenységeket a pénzmosás elleni küzdelem részeként.

Az Organized Crime and Corruption Reporting Project nevű nemzetközi újságíró szervezet májusban hosszú cikkben tárta föl, szankcionált orosz oligarchák hogyan csoportosították át vagyonukat Dubaiba.

Itt írtunk arról, hogy Dubaj lett a nyugati szankciók elől menekülő gazdag oroszok menedéke: az év első három hónapjában 67 százalékkal ugrott meg a dubaji ingatlant vásárló oroszok aránya. Az Egyesült Arab Emírségek nem vetett ki szankciókat Oroszországra az Ukrajna ellen indított háború miatt. Továbbra is zavartalanul biztosít vízumot az oroszok számára.

Ne hagyd ki!