Mariupol Azovsztal acélgyár egy faág mögül

Az Azovsztal acélgyár békeidőben

Pert indít Oroszország ellen a leggazdagabb ukrán

Ukrajna leggazdagabb embere azt tervezi, hogy bepereli Oroszországot két mariupoli acélgyára lerombolása miatt. Mindkettő, köztük az ukránok utolsó helyi bástyája, az Azovsztal, súlyos károkat szenvedett az orosz bombázásokban és rakétatámadásokban.A mariupoli Azovsztal acélgyár védői május 19-én adták meg magukat, ezzel a déli kikötőváros orosz kézre került. Utána tele volt a világsajtó a bunkerként használt üzemben készült képekkel.

17-20 milliárd, dollárban

Mindenképpen pert indítunk Oroszország ellen, és megfelelő kompenzációt követelünk a veszteségekért és az üzleti károkért

– mondta Rinat Akhmetov, a legnagyobb ukrán acélvállalat, a Metinvest tulajdonosa. A milliárdos az ukrán mrpl.city hírportálnak adott interjút, amelyet a Reuters szemlézett. Az acélmű lerombolása miatt nálunk is drágul a konzervdoboz, erről itt írtunk.

Arra a kérdésre, hogy a Metinvest mekkora összegű kárt szenvedhetett a mariupoli Azovsztal és Illics üzemekben, azt mondta:

az orosz agresszió nyomán a helyreállítás 17-20 milliárd dollárba kerülhet. A végső összeg majd az Oroszország ellen indított perben derül ki.

Ez 6200 milliárd és 7300 milliárd forint közötti összegnek felel meg. A magyar gazdaság pandémia utáni újraindítására a 2022-es költségvetésben nagyjából ekkora összeg, 7000 milliárd forint áll rendelkezésre.

Maradnak

Akhmetov üzlete már a háború előtt is károkat szenvedett, miután az Ukrajna keleti felén immár nyolc éve zajló összecsapásokban oroszpárti szeparatisták néhány terület felett átvették az uralmat.

Akhmetov a február 24-én kezdődött orosz támadás után nem hagyta el Ukrajnát. Az interjúban azt mondta:

hiszünk az országunkban, és hiszünk a győzelmünkben.

Április közepén írtunk arról, miért kiemelten fontos Mariupol az ukránok számára.

Ne hagyd ki!