Afrikai kisgyerekek és szüleik
Fotó: Shutterstock

Katasztrófához vezethet, ha bennragad az ukrán gabona

Az ukrajnai háború által okozott élelmiszerválság évekig kitarthat, ha nem sikerül közbeavatkozni – figyelmeztetett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezetője.


Különösen az afrikai országok szenvedhetik meg a gabona- és műtrágyahiányt – mondta a BBC-nek Ngozi Okonjo-Iweala. Szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy az élelmiszerhiány Afrikában tömeges migrációhoz vezethet.

Kenyereskosár

Ukrajna békeidőben a globális piacon megjelenő gabona 9 százalékát biztosítja. Napraforgó olajból 42 százalékkal, kukoricából pedig 16 százalékkal járul hozzá a világ ellátásához.

A fekete-tengeri kikötők orosz blokádja, valamint a tengerparton elszórt orosz és ukrán aknák miatt 20-25 millió tonna búza ragadhatott Ukrajnában. Vonaton eddig csak kétmillió tonna gabonát sikerült kihozni az országból.

A WTO vezetője közölte, hogy a búza ára a tavalyi évhez képest 59 százalékkal, a napraforgó olajé 30 százalékkal, a kukoricáé 23 százalékkal emelkedett.

Gabonafolyosó 

Az ENSZ megpróbál gabonafolyosót létesíteni Odesszából és más ukrán kikötőkből induló szállítmányok számára török tengeri kísérettel.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov ugyanakkor azt mondta, hogy Ukrajnának el kell takarítania az aknákat fekete-tengeri kikötőiből.

Naponta elmondjuk, hogy készek vagyunk garantálni az ukrajnai kikötőket elhagyó és a török vizek felé tartó hajók biztonságát. Készen állunk erre török kollégáinkkal együttműködésben

– mondta a héten Lavrov.

Ukrajna eközben azt mondja, hogy a szállítmányok útnak indítása előtt megfelelő biztonsági garanciákra van szüksége, mert attól tart:

Moszkva arra használhatja a tengeri folyosót, hogy Odesszát a tenger felől megtámadja.

Nincs gyors megoldás. Még ha meg is születik az egyezség a tengeri folyosóról, és sikerül megfelelő szállítóhajókat találni, ahhoz, hogy megindulhasson a szállítás,

el kell távolítani az aknákat, ami hosszú ideig tartó, alapos munkát igényel.

Tízmilliók

Már most több tízmillió ember van az éhezés határán, a világ egyes részein ez társadalmi feszültségeket okoz. De ez csak egy ízelítő abból, ami akkor történik, ha nem sikerül megegyezésre jutni az ukrán gabonáról:

hosszú ideig tartó, pusztító gazdasági és társadalmi krízis jöhet.

Borzalmas lesz a helyzet világszerte – fogalmazott Okonjo-Iweala.

Hozzátette, hogy ha nagyon rövid időn belül nem sikerül kihozni a gabonát Ukrajnából, és jön a júliusi aratás, amikor egy hasonló mennyiség ismét csak pocsékba megy, ezek után már elképzelhető, mi történhet a következő egy-két évben. A világ egyes részein ez katasztrofális következményekkel járhat. Az ENSZ nemrég ugyancsak tömeges éhezésre figyelmeztetett, bővebben: itt. Oda viszont, ahol még lesz élelem, éhes tömegek indulhatnak útnak. Erről itt írtunk.

Ne hagyd ki!