Ételt nyújtanak egy idős, rászoruló férfinak népkonyhán
Fotó: Shutterstock

ENSZ: tömeges éhezés fenyeget

Az ukrajnai orosz invázió rövid idő alatt globális élelmiszerválsághoz vezethet, amely évekig elhúzódhat – figyelmeztetett az ENSZ. Néhány országban hosszan tartó éhezés kezdődhet, ha az ukrajnai exportot nem sikerül a háború előtti szintre visszaállítani.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára azt mondta, hogy a háború a növekvő árak miatt súlyosbította az eddig sem zökkenőmentes élelmiszerellátást a szegényebb országokban.

Tömeges éhezés

A háborús konfliktus miatt Ukrajna, amely egykor nagy mennyiségben exportált étolajat, búzát és kukoricát, nem tud tengeren szállítani. Emiatt csökkent a globális piacon elérhető mennyiség, az árak felszöktek.

A globális élelmiszerárak 30 százalékkal emelkedtek

az egy évvel ezelőttihez képest.

Guterres New Yorkban arról beszélt, hogy a konfliktus - a klímaváltozás és a pandémia hatásaival együtt - tízmilliókat sodorhat éhínségbe és nyomorba.

Hozzátette, hogy a világon van elég élelem, csak össze kell fogni.

Ha nem találunk megoldást most, akkor a következő hónapokban szembetaláljuk magunkat a globális élelmiszerhiány rémével.

Hangsúlyozta, hogy a krízisre az egyetlen hatékony megoldás, ha helyreáll az ukrajnai élelmiszertermelés, illetve ha az Oroszország és Fehéroroszország által gyártott műtrágya visszakerül a világpiacra.

Guterres ennek érdekében „intenzív kapcsolatban” áll Ukrajnával és Oroszországgal, valamint az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval is.

A komplex biztonsági, gazdasági és pénzügyi következmények minden oldalról jószándékú hozzáállást kívánnak – tette hozzá.

A világ kenyereskosara

A Világbank közben bejelentette, hogy 12 milliárd dollárral növeli az élelmiszerbiztonság helyreállítására szánt összeget, a következő 15 hónapban így már összesen 37 milliárd dollárt fordítanak erre a célra.

Az ENSZ számítása szerint nagyjából

20 millió tonna, korábbi betakarításból származó gabona vesztegel Ukrajnában,

amely ha kikerülne, máris enyhülne a globális piacra nehezedő nyomás.

A világ gabonaellátásának 30 százalékát Ukrajna és Oroszország biztosítja. A háború előtt Ukrajna volt a világ kenyereskosara: tengeri kikötőiből havi 4,5 millió tonna mezőgazdasági terméket küldött szét szerte a világba.

A témáról korábban itt, itt és itt írtunk.


Ne hagyd ki!