Túl sok gabonát értékesítettek az ukránok
Fotó: Shutterstock

Elszámolták magukat, állati takarmányból sütik a kenyeret a szomszédok

Túl sok étkezési gabonát exportáltak az ukránok tavaly. A belső igények kielégítésére sem maradt elég belőle az országban. Állati takarmánynak szánt búzából készült liszttel pótolhatják a kiesést.Túlzásba vihették a gabonaexportot az ukránok

A legfrissebb adatok szerint egy év alatt mintegy 33,2 millió tonna gabonát értékesítettek külföldön az ukránok. Ez a mennyiség 6,8 millió tonnával haladja meg az egy évvel korábbit– írja az agro-center.com.ua.

Ukrajna agrárminisztériumának tájékoztatása szerint különösen az étkezési búza exportja ugrott meg. Abból 16,1 millió tonnát vittek ki tavaly az országból, 2022 ötödik napján pedig 700 ezer tonnánál jártak csak az idén. Az étkezési búza mellett egyébként megnőtt az exportja 2021-ben az előző évhez képest:

  • az árpának (1,4 millió tonnával, 5,2 millió tonnára),
  • a rozsnak (120 ezer tonnával, 121 ezer tonnára),
  • és a kukoricának is (1,8 millió tonnával, 11,5 millió tonnára).

Takarmánybúzalisztből sül a kenyér

Miután 2021 végére összesen 800 ezer tonna étkezési búza maradt csupán az országban (ami nem elég a belső kereslet kielégítésére sem), problémák jelentkeztek a hazai ellátásban. Ukrajnában hiánycikké vált a jó minőségű gabona. A kisesett mennyiséget pedig harmadosztályú, állati takarmánynak szánt búzával helyettesíthetik a pékáruk alapanyagául szolgáló lisztekben – írja az agro-center.com.ua.

A portál szerint a kialakult helyzet miatt az exportőrök mohósága okolható, valamint az, hogy a keleti szomszédainknál nincs megfelelően ellenőrizve és szabályozva a gabonaexport.

Elszálltak az árak a világpiacon

A búza, a kukorica és a szója piacával december elején ebben a cikkünkben foglalkoztunk. Akkor arról írtunk, hogy Magyarországon október utolsó hetében az egy évvel korábbinál 46 százalékkal magasabb, átlagosan 91 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával, az áfa és szállítási költség nélkül. Azóta viszont 100 ezer forint környékén mozog az ára. A takarmánykukoricát is mintegy 58 százalékkal magasabb, 90,1 ezer forintos tonnánkénti áron adták október negyedik hetében. Mostanra azonban némileg csökkent az ára: 87 ezer forint körül állt az elmúlt napokban.

Viszont nagyon nehéz megmondani, hogy mi vár a gabonaárakra 2022-ben, mivel azok alakulását rengeteg tényező befolyásolja. Hatással lehet rá például az időjárás, a kőolaj árváltozása, az esetleges állami beavatkozás, a szállítási díjak alakulása, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai stb. A gabonaárak viszont lényegében az egész élelmiszeripart befolyásolják, ezért azok kedvezőtlen alakulása esetén igen komoly problémák üthetik fel a fejüket a világban.

Egyelőre például azt sem lehet biztosra tudni, hogy a legújabb vírusvariáns, az omikron, milyen hatással lesz az ágazatra, hiszen a világjárvány fellángolása keresleti stoppal és kereskedelmi korlátozásokat járhat. Kialakulhatnak miatta szállítási nehézségek, amelyek szintén drágulást eredményezhetnek.

A piaci hírek szerint egyébként Kína 25-30 szállítmány szójababot vásárol az Egyesült Államoktól és Brazíliától, valamint több százezer tonna kukoricát szerez be Ukrajnától. Szaúd-Arábia pedig szintén az USA-ból vásárolt 689 ezer tonna búzát a jelenleg szűkös kínálat ellenére is. Ezeket a tranzakciókat többféleképpen lehet értelmezni. Egyrészt, az ezekhez hasonló korai vételek csökkenthetik az új termés iránti keresletet, azonban az ilyen üzletek arra is rámutathatnak, hogy az exportőrök félnek a 2022-es kínálat esetleges hiányától – áll a szakértői vélemény a korábbi cikkünkben.

Ne hagyd ki!