Hagyományosan kövek között őrlik az alakor ősbúzát, így készítenek belőle lisztet
Fotó: Shutterstock

Hallottál az ősgabonáról? Egyre több pékáruban találkozhatsz vele

Ősgabonából készült lisztek kerülnek kiskereskedelmi forgalomba a napokban. A tönke és alakor tájfajtákból készült őrleményeket kisüzemi pékségek már tesztelték. A malomipari terméket most az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) munkatársai próbálják visszahozni a köztudatba.Ősgabonából őskenyér?

Január második felétől lesznek elérhetőek hazánk egyik legnagyobb áruházláncában, fél kilós kiszerelésben az ÖMKi partneri hálózatából származó bio tönke és alakor lisztek. Egyelőre kisebb mennyiségben dobják őket a piacra, azonban, ha a kereslet indokolja, növelni fogják a termékmennyiséget. Egyebek között a Fejér megyei Csoroszlya Farmon hagyományos eljárással készülő, malomkövön őrölt liszteket hazai kézműves pékségek már tesztelték – írja a biokutatás.hu.

A most forgalomba kerülő termék az ÖMKi azon próbálkozásainak a része, mellyel vissza kívánják hozni hazánkba a termesztésből kiszorított tájfajtákat és ősi gabonákat, valamint az azokból készült termékeket.

„A szűken vett kutatási területünkön léptünk túl, amikor azt a célt tűztük ki, hogy a termékpálya-fejlesztés részeként, a szántóföldi kísérleteinkben legjobban szereplő, on-farm partnereink által termesztett ősgabonák lisztjei országosan elérhetővé váljanak a vásárlók számára. Örömmel jelenthetjük be, hogy a terv megvalósult”

– nyilatkozta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Az ősgabonákból készült liszt előnyeik között tartják számon például azt, hogy:

  • Magasabb a nyomelem és makroelem tartalmuk. Vasban, antioxidánsokban, béta-karotinban, mikroelemekben is gazdagabbak, mint a hagyományos lisztek. A tönke és az alakor élelmi rosttartalma is sokkal magasabb a modern búzákénál.
  • A kalászban ülő szemek fehérjetartalma magasabb (akár 16-20 százalék), az aminosav összetétel (esszenciális aminosav tartalom) kedvezőbb, fehérjéjük emészthetősége gyakorlatilag teljes.
  • Sikérösszetételük nagyon eltér a klasszikus búzákétól, kevésbé toxikusak, azaz kevesebb embernél váltanak ki allergiás reakciót (Azonban cöliákia és lisztérzékenység esetén nem fogyaszthatók!).
  • Keményítő és zsírsav összetételük is igen előnyös, fogyasztásuk bizonyítottan csökkenti a koleszterin-, glükóz- és inzulinszintet, valamint a magas vérnyomást. Ugyanakkor a lassabb szénhidrát lebontási folyamat eredményeként a telítettségérzés hosszabb ideig fennmarad.
  • A modern búzához képest magas a bioaktív vegyület tartalmuk (fenolok, flavonoidok, karotinoidok és fitoszterolok), melyek közül egyesek rákellenes hatásúak, illetve antioxidáns aktivitásuk is nagy.
  • Az alakor E-vitaminban és egyes fajtái B-vitaminokban (B2, B6) gazdagok, míg a tönkénél leírtak magas B9 vitamin tartalmú fajtát is.

De mik is azok az ősgabonák?

Az ősgabonák (más néven pelyvás gabonák) nem a ma ismert kenyérbúza ősi fajtái. Az alakor például az az egyszemű búza, amit az ember először körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt vont be a termesztésbe. Bár Közép-Ázsia egyes területein a mai napig termesztik, Európában a kenyérbúza megjelenésével, majd a vegyipari alapú gazdálkodás terjedésével ezek a gabonafajok szinte teljesen eltűntek a mezőgazdaságból.

„Ezek a gabonák a mezőgazdasági termelés során ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Előnyük az alkalmazkodóképességük, vitalitásuk és gyomelnyomó képességük. Jól bírják az extenzívebb körülményeket is, ezért a biogazdálkodásba jól beilleszthetőek”

– áll az ÖMKi közleményében.

Nem számíthatunk olcsó termékekre

A Haszon.hu megkérdezte az ősgabonákból készült lisztekről egy pékipari vállalat vezetőjét. A szakember elmondta, hogy ők korábban használtak például alakor lisztet néhány prémium termékükhöz, azonban jellemzően búza kenyérliszttel keverték a pékáruk készítése során.

Szükség volt erre például azért, mert az ilyen liszteknek rendkívül magas az áruk. Kiskereskedelmi forgalomban 1200 forint környékén kapható a fogyasztók számára a legolcsóbb alakor ősbúza finomliszt, azonban találkozott már 2500 forintba kerülő, kilós kiszereléssel is. Ezzel szemben a búza finomliszt 250-450 forint között beszerezhető az üzletekben, igaz, idén drágulás várható a piacon.

A szakember egy 100 százalékban arakor lisztből készült kenyér kilónkénti árát jelenleg 1500 forint környékére saccolja a kiskereskedelmi forgalomban, amíg egy hagyományos fehérkenyér 300-400 forint között mozog.

Ne hagyd ki!