Az élelmiszerek ára folyamatosan nő, a kenyérért 14, a zsemléért pedig majdnem 15 százalékkal kell többet fizetni, mint egy éve.


Soha nem kértek ennyit az új búzáért, mint most az egyik legnagyobb malomipari vállalat elnöke szerint - hangzott el az RTL Klub Híradójában. A kereslet megugrott, a járvány lassulása pedig felfelé húzza a gabona árát, a liszt pedig több mint 8 százalékkal drágább, mint egy éve.

Nézzük az árakat!

A múlt hónapban a hivatalos statisztikák szerint 393 forintba került egy kiló kenyér, 14 százalékkal többe, mint egy éve, a zsemle ugyanennyi idő alatt majdnem 15 százalékkal lett drágább, most 31 forint egy darab. Az új búza újabb drágulást hozhat, várhatóan június végétől.

Erre számíthatunk

Az alapanyagárak, a csomagolóanyag-árak elszabadulása előbb-utóbb az üzletekben is érezhető lesz, csak azt nem tudjuk, hogy pontosan mikor. Az április végi tesztelés mindenesetre még nem mutatott nagyobb ármozgásokat a négy vizsgált magyarországi boltláncnál.

Az üdítőktől kezdve a bútorokon át egészen a pelenkákig mindenben drágulás várható. A folyamat hátterében a nyersanyagok árának rég nem látott növekedése áll,

  • a kukorica 96 százalékkal,
  • a gabona 50 százalékkal,
  • a pamut 54 százalékkal,
  • a faanyagok 265 százalékkal drágultak.

Ideig-óráig lenyelik a vállalatok az áremelések miatti haszonkulcs-csökkenést, mára viszont már olyan mértékű a drágulás, amit kénytelenek áthárítani a vevőkre.


The Conversation

Friss

Egészségügy: okos számítással elkerülhető lenne a pazarlás

A drága technológiát csak abból a szempontból kellene támogatni, hogy mennyire okoz nagyarányú egészségjavulást a súlyos betegségben szenvedőknek. Ehelyett mindent megveszünk, mert úgyis az állam állja a számlát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Wilhelm Gunkel on Unsplash

21 ezer milliárd forintnyi aranyat bányásznának a Börzsönyben

Egy magyar cég aranyat és ezüstöt bányászna Nagyirtás és a Rózsa-hegy kutatási zónában.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Jon Tyson on Unsplash

Parragh átalakítaná az iparűzési adó  rendszerét, Budapest felhördült

Parragh László szerint az átalakítást össze lehetne vonni a formálódó globális társasági minimumadóval.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!